Verkkouutiset

Tulevaisuuden liikenteessä tarvitaan lennonjohtajia ja robottipoliiseja

Suomen tulisi olla erityisen aktiivinen teknologioissa, jotka ratkaisevat yhteiskunnallisia ongelmia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi keskiviikkona raportin radikaalista teknologiasta, joka uudistaa yhteiskunnan toimintamallit.

Risto Linturin ja Osmo Kuusen raportti Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037 päivittää alkuperäisen, vuonna 2013 julkaistun raportin Radikaalit teknologiat.

Raportin mukaan esimerkiksi henkilöliikenteessä yksityisautoilun ja julkisen joukkoliikenteen haastajaksi nousee palveluna järjestetty liikenne ilman kuljettajia.

Tällainen palvelu perustuu sähköisten robottiautojen ja automaattisen joukkoliikenteen edellyttämiin teknologioihin, kuten paikantamiseen, reaaliaikaisen tilannekuvan muodostamiseen ja nopeasti ladattaviin, tehokkaisiin akkuihin.

Samalla syntyy monia uusia ammatteja. Tarvitaan ajojärjestelijöitä, liikennetiedon analyytikoita, kauko-ohjaajia, etäavustajia ja ajoneuvojen siivoojia. Kaupunkilennonjohtajien täytyy huolehtia lentotakseista, ja robottipoliiseja tarvitaan valvomaan robottiautoja. Liikenne-eetikot puolestaan pohtivat eettisiä kysymyksiä, ja vakuutusauditoijat saavat selvittää robottiautojen kolareita.

Raportissa ehdotetaan henkilöliikenteen muutoksen varalle muutamia edistämisen arvoisia toimia, kuten robottiliikenteen häirinnän kriminalisointia. Kaikki tiedot liikennemerkeistä, opastimista ja ajoväylistä tulisi puolestaan saada automatisoidusti ja reaaliaikaisesti yhteiskäyttöiseen pilvipalveluun avoimena datana.

Ilmatilan valvonta tulisi automatisoida kaupunkilennonjohdon osalta lentäjättömien henkilölennättimien tarpeisiin. Erityisesti kulkureittien ja kulkuvaltuuksien määrittely olisi tärkeää. Lisäksi raportin mukaan tarvitaan säännöksiä muun muassa vahinkovastuista, vakuutuksista ja kuljetuspalveluista sekä koulutusta liikenteen järjestämistä, kunnossapitoa ja valvontaa varten.

Erityista aktiivisuuutta teknologioissa, jotka ratkaisevat yhteiskunnallisia ongelmia

Tulevaisuusvaliokunnan mukaan teknologiset muutokset kytkeytyvät erityisesti aurinkoenergiaan, autonomisiin robotteihin, virtuaalitodellisuuteen, hahmontunnistukseen, jakamistalouteen, sisäviljelyyn, DNA-teknologiaan, nanomateriaaleihin, kvanttitason tietotekniikkaan ja robotisoituun valmistukseen.

Valiokunnan mielestä Suomen tulisi olla erityisen aktiivinen niissä teknologioissa, jotka ratkaisevat suuria yhteiskunnallisia ongelmia, koska nämä teknologiat luovat myös globaaleja liiketoimintamahdollisuuksia ja samalla hyötyä ihmisille ja yhteiskunnalle.

Lisäksi valiokunnan mukaan tulevaisuudessa tarvitaan myös osaamista ja sääntelyä sellaista yhteiskuntaa varten, jossa teknologian käyttö ja osin jopa kehittäminen saattavat ennennäkemättömällä tavalla hajaantua ja teolliseen toimintaan nykyään liittyvä suuruuden ekonomia purkautua.

Valiokunta huomauttaa myös, että Suomen tutkimus- ja koulutusjärjestelmän tulisi luoda jo hyvissä ajoin osaamista niissä teknologioissa, joiden ennakoidaan yleistyvän vasta 20–30 vuoden kuluttua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)