Tuleeko USA:n vaaleihin kolmas puolue? Trump-vastaiset republikaanit haluavat oman ehdokkaan

Donald Trumpia vastustavat republikaanit haluavat kolmannen puolueen mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, kertoo New York Times.

Donald Trumpin voittokulku jatkuu ja näyttää yhä selvemmältä, että Trumpista on tulossa republikaanien presidenttiehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Vaikutusvaltainen joukko republikaaneja kuitenkin pitää Trumpia täysin sopimattomana presidenttiehdokkaana.

Vastustajat ovatkin alkaneet vaatia kolmannen puolueen mukaan ottamista, jotta Trump-vastaisten republikaanien ei tarvitsisi valita Donald Trumpin ja demokraattien todennäköisen ehdokkaan Hillary Clintonin välillä.

Trumpin vastustajiin republikaanien keskuudessa lukeutuu muun muassa kristittyjä, jotka pitävät Trumpin aggressiivista linjaa uskonsa vastaisena, keskustalaisia, jotka näkevät Trumpin politiikan liian hajaannuttavana sekä kansallisen turvallisuuden asiantuntijoita, jotka uskovat, että Trumpin ei tulisi saada ydinaseita käsiinsä.

– Äänestäisin mieluummin Josef Stalinia kuin Donald Trumpia. En totta vie h*****ä ikinä äänestäisi häntä. Paljon mieluummin kannattaisin Hillary Clintonia, Trumpin kilpakumppanin, republikaanien esivaaliehdokas Marco Rubion ulkopoliittinen neuvonantaja Max Boot totesi.

Moni republikaani, kuten poliitikko Scott Rigell, toteaa kuitenkin, ettei suostuisi äänestämään kumpaakaan, Trumpia tai Clintonia.

– En voisi vain olla äänestämättä häntä (Trumpia), en myöskään voisi istua hiljaa katsomassa, kun hän pääsee eteenpäin. Hän on antiteesi kaikelle, mitä haluaisin poikani ja pojanpoikani olevan, enkä halua, että minulla on mitään tekemistä hänen kanssaan, Rigell julisti.

Republikaanit uskovat, että joku olemassa olevista pienistä puolueista voisi mahdollistaa kolmannen ehdokkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Yhdysvaltain libertaaripuolue (libertarian party) ja perustuslakipuolue (constitution party).

Kommentit