X
SULJE MAINOS

”Tukijärjestelmässä tahattomat virheet todennäköisempiä kuin virheettömyys”

Suomalainen maanviljelijä Markus Eerola on tiistaina Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan kuultavana EU:n maatalouspolitiikan tukijärjestelmästä ja valvonnasta.

Valvonnan pitäisi Markus Eerolan mielestä olla joustavampaa ja ennustettavampaa. Hänellä on luomumaatila Hyvinkäällä.

− Koko tukijärjestelmä on niin monimutkainen, että tahattomien virheiden sattuminen on jopa todennäköisempää kuin täysi virheettömyys. Valvonnan pitäisi motivoida viljelijöitä noudattamaan tukijärjestelmän sääntöjä entistä tarkemmin eikä vain rangaista, Eerola arvioi Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n tiedotteessa.

Hän toivoo, että viljelijöiden ammattitaitoon luotettaisiin enemmän ja valvonnan ennustettavuutta parannettaisiin

− Joustoa ja maalaisjärkeä tarvitaan asetettuihin määräpäiviin, muuttuvat luonnonolosuhteet kun eivät niitä noudata. Tulkintaerot alueiden ja valvojien välillä pitäisi saada karsittua, Eerola sanoo

Ensimmäisestä rikkeestä ei pitäisi hänen mielestään sanktioida lainkaan.

− Yhtä virhettä kohti viljelijällä saisi koitua vain yksi sanktio ja se pitää suhteuttaa reilusti rikkeen vakavuuteen nähden. Monimutkaisessa järjestelmässä tahattomia virheitä voi aina sattua, Eerola muistuttaa.

Eerolan kuuleminen liittyy kokoomusmepin Petri Sarvamaan oma-aloitemietintöön.Kuultavana ovat myös Euroopan maataloustuottajajärjestö COPA-COGECA:n edustaja, maatalouskomissaari Phil Hogan sekä Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Kersti Kaljulaid.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt