Verkkouutiset

Tongassa tapahtui lauantaina suuri, räjähdysmäinen vedenalaisen tulivuoren purkaus. AFP PHOTO / NATIONAL INSTITUTE OF INFORMATION AND COMMUNICATIONS (JAPAN) - LEHTIKUVA / AFP

Tuhkapilvi 20 km korkeuteen – tämä selittää Tongan räjähdysmäisen purkauksen

Suuren mittaluokan purkaus tulivuoressa tapahtuu aina 1000 vuoden välein.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kertoi lauantaina 15.1. kuinka Tongan kuningaskunnassa lauantaina tapahtunut suuri vedenalaisen tulivuoren Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apain räjähdysmäinen purkaus tallentui satelliittikuviin ja aiheutti tsunamin. Purkauksesta aiheutunut ääni tallentui monien ihmisten videoille ja paineaalto ulottui useiden tuhansien kilometrien päähän.

Nimensä tulivuori on saanut muodostamistaan kahdesta saaresta, Hunga-Ha’apaista ja Hunga-Tongasta. Saaret ovat asuttamattomia ja ulottuvat noin 100 metriä merenpinnan yläpuolelle. Ne sijaitsevat noin 65 kilometrin päässä Tongan pääkaupungista pohjoiseen.

Tulivuori jatkaa edelleen purkautumista. Monet tulivuoret purkautuvat rauhallisesti syösten sisuksistaan tasaista laavavirtaa, mutta Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apain jatkuvat purkaukset ovat räjähdysmäisiä.

Nyt tapahtunut purkaus ei ole ensimmäinen laatuaan, vaan tulivuori on purkautunut säännöllisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Edelliset purkaukset tapahtuivat vuosina 2009 ja 2014-2015, mutta ne olivat pieniä verrattuna nyt tapahtuneeseen purkaukseen, kertoo professori Shane Cronin Aucklandin yliopistosta Radio New Zealandin verkkosivulla.

Geologinen tutkimus on osoittanut, että suuria purkauksia Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai -tulivuoresta tapahtuu noin tuhannen vuoden välein.

Professori Cronin selittää kirjoituksessaan, miksi viileä merivesi ei osaltaan vähennä purkauksen räjähtävyyttä viilentämällä tulivuoresta purkautuvaa magmaa. Syy tähän löytyy ennen kaikkea magman nousunopeudesta.

Jos vedenalaisen tulivuoren magma nousee hitaasti, sen eteen ehtii muodostumaan eristävä höyrykerros, jonka myötä magman pintakerros ehtii viilentyä. Nopeasti nousevan magman tapauksessa tätä ei ehdi tapahtua ja magma pääsee suoraan kosketuksiin kylmän veden kanssa. Räjähdysmäinen purkaus itsessään ylläpitää seuraavia räjähdysmäisiä purkauksia, joissa aina uusi nouseva magma paljastuu ja pääsee kosketuksiin veden kanssa. Räjähdykset ovat ääntä nopeampia.

Tämä ei kuitenkaan yksin riitä selittämään nyt tapahtuneen purkauksen suurta räjähdysvoimaa. Syy löytyy magman koostumuksesta, tarkemmin sen kaasupitoisuudesta. Nyt purkautuva magma on todennäköisesti hyvin kaasupitoista ja yhdistettynä magman korkeaan viskositeettiin (eli sitkauteen), kaasukuplat eivät pääse purkautumaan aiheuttaen räjähdysmäisen purkauksen magman saavuttaessa maanpinnan tason ja ulkoisen paineen laskiessa nopeasti. Matalamman viskositeetin magmasta kaasu pääse purkautumaan helpommin ja magma purkautuu rauhallisempana laavavirtauksena.

Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai -tulivuoren caldera (räjähdysmäisestä purkauksesta aiheutunut muodostelma, jossa tulivuori romahtaa magmasäiliön tyhjennyttyä) sijaitsee noin 150 metrin syvyydessä.

Cronin kertoo, että tutkimusryhmänsä tutkiessa edellisiä pienempiä purkauksia, he havaitsivat, että ne olivat viittauksia siitä, että tulivuoren magmasäiliö on täyttymässä. Tämä kertoo tulevasta suuremmasta purkauksesta.

Lauantaina tapahtunutta suurta purkausta edelsi kaksi pienempää purkausta, toinen joulukuussa ja toinen muutamaa päivää aiemmin 13. tammikuutta. Ei ole vielä täyttä varmuutta, kuinka kauan tulivuori jatkaa purkautumistaan tällä kertaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)