X
SULJE MAINOS
Kelan toimipiste Kampissa Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Tuhansien yrittäjien tuen tarve on pitkittynyt

Yrittäjän työmarkkinatukea jatketaan 30. marraskuuta saakka.

Yrittäjällä on oikeus Kelan maksamaan työmarkkinatukeen, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai tulot ovat vähentyneet koronaepidemian vuoksi. Tukea voi saada yritysmuodosta riippumatta, eikä yritystoimintaa tarvitse lopettaa.

Kela on voinut maksaa yrittäjille työmarkkinatukea koronaepidemian alusta lähtien. Tukea on maksettu yhteensä 48 000 yrittäjälle. Tuen saajien määrä on vähentynyt, mutta elokuussa heitä oli edelleen noin 19 000. Niistä, jotka saivat tukea elokuussa, 69 prosenttia on saanut tukea vähintään 12 kuukaudelta.

Maksut eivät ole välttämättä peräkkäisiltä kuukausilta, vaan ne ovat voineet ajoittua huhtikuun 2020 ja elokuun 2021 väliselle ajalle.

Jos yrittäjä ei ole koronaepidemian takia vielä työllistynyt takaisin yritystoimintaansa ja hakee edelleen työmarkkinatukea, hänen on huolehdittava, että työnhaku on voimassa TE-palveluissa. TE-palvelut antaa Kelalle tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta tukeen. Kela saa lausunnossa tiedon siitä, täyttyvätkö ehdot tuen maksamiselle myös jatkossa.

Kela on tarvittaessa yhteydessä yrittäjään ja pyytää arvioimaan yritystoiminnan tulot lausunnon mukaiselta ajalta. Jos yrittäjän työttömyys jatkuu, hänen pitää täyttää työttömyysajan ilmoitus säännöllisesti OmaKelassa.

Jos yrittäjä ei ole aikaisemmin hakenut väliaikaista työmarkkinatukea ja haluaa hakea sitä nyt, hänen pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Sen jälkeen yrittäjä voi täyttää työttömyysetuushakemuksen OmaKelassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt