Asuntorakentamista Espoon Tapiolassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tuetut asunnot voivat päätyä hyvätuloisille – muutos halutaan

Kokoomuksen Terhi Koulumies haluaa oikeudenmukaisuutta tuettuun vuokra-asumiseen.

Kokoomuksen kansanedustajia Terhi Koulumies on jättänyt lakialoitteen, joka estäisi kaupungin vuokra-asuntojen luovuttamista perheenjäsenille.

ARA-vuokra-asunnot on rakennettu valtion tuella ja ne on Koulumiehen mukaan tarkoitettu vähävaraisimmille ja pienituloisimmille ihmisille.

– Asunnot ovat verovaroin tuettuja ja on tärkeää, että tuki kohdistetaan sitä tarvitseville oikeudenmukaisemmin, Koulumies toteaa tiedotteessaan.

Laki mahdollistaa tällä hetkellä sen, että päävuokralainen siirtää vuokra-asuntonsa vuokraoikeuden ilman erillistä lupaa vuokranantajalta.  Vuokraoikeuden voi siirtää puolisolle, vanhemmilleen tai perheeseen kuuluvalle lapselle. Nykyään ainoastaan asunnonhakijat käyvät läpi tarveharkinnan ja heidän tulo- ja varallisuustasonsa selvitetään. Jos vuokraoikeuden haltija siirtää vuokraoikeuden lähisukulaiselleen, näitä ei tarkasteta uudelta vuokraoikeuden haltijalta.

– Kun vuokraoikeuden omaava asukas muuttaa pois, hänen sukulaisensa asunnontarve pitäisi arvioida kaupungin asuntotoimistossa, niinhän muidenkin asunnonhakijoiden kohdalla tapahtuu. Se asettaisi kaikki kaupungin asunnon hakijat keskenään tasaveroiseen asemaan, Koulumies sanoo.

Terhi Koulumies toteaa, että nykyisellään veronmaksajien tukemat asunnot voivat päätyä henkilöille, joilla olisi varaa asua myös vapailla asuntomarkkinoilla tai jopa hankkia omistusasunto.

– Käytännössä hyvätuloinen henkilö voi asua asunnossa samaan aikaan, kun pienituloinen asunnonhakija odottaa jonossa. Pienituloisille tällaiset vuokra-asunnot voivat kuitenkin olla lähes ainoa vaihtoehto, etenkin suurissa kaupungeissa, hän jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt