Paimion tuberkuloosiparantolan kalusteita Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä. LEHTIKUVA / PÄIVI PIHLAJARINNE

Tuberkuloosiin kuoli EU:ssa lähes 4000

EU:ssa suhteellisesti eniten tuberkuloosiin kuolleita oli vuonna 2016 Liettuassa.

Tuberkuloosiin kuolleiden määrä jatkanut laskuaan Euroopan unionissa, kertoo Euroopan tilastotoimisto Eurostat.

Vuonna 2016 kuoli EU:ssa tuberkuloosiin 3 770 ihmistä, mikä oli 300 vähemmän kuin edellisenä vuonna ja 1 130 vähemmän kuin vuonna 2011.

Miehiä vuonna 2016 kuolleista oli 2 620, mutta naisia oli vain 1 150. Kaikista kuolleista 55 prosenttia oli yli 64-vuotiaita.

Suhteellisesti eniten tuberkuloosiin kuolleita oli Liettuassa, missä miljoonaa asukasta kohden oli 60 kuolemantapausta. Romaniassa luku oli 50 ja Latviassa 39.

Sen sijaan Hollannissa ja Ruotsissa oli vain kaksi kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa tapauksia oli Eurostatin tilaston mukaan viisi.

Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti. Suomessa todetaan Duodecimin mukaan nykyään 200–300 tuberkuloositapausta vuodessa, kun se 1900-luvun alussa oli yleisimpiä nuorten ihmisten kuolinsyitä. Vielä 1930-luvullakin vuosittain 10 000 suomalaista kuoli tuberkuloosiin vuosiakin kestäneiden parantolahoitojen jälkeen.

Tauti käydä harvinaisemmaksi, kun tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla, elintason nousi ja asumisväljyys lisääntyi. Nykyään suomalaisten tuberkuloositapauksista noin neljännes on vaikeasti alkoholisoituneilla.

Viime vuosina Suomessa muutamien tai muutamien kymmenien tartuntojen tuberkuloosiepidemioita on ollut eniten alkoholisteilla ja yhteisyöpymispaikoissa.

Uusi ilmiö ovat Duodecimin mukaan sellaiset pienet nuorison tautiryppäät, joiden arvellaan syntyneen kannabistupakoiden tai vesipiipun jakamisen kautta.

Tänään tiistaina vietetään Maailman tuberkuloosipäivää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt