Tshekin pääministeri Andrej Babiš (oik.) ja sisäministeri Jan Hamáček ilmoittivat 17. huhtikuuta 2021 lehdistötilaisuudessa Prahassa karkotuksista. LEHTIKUVA / AFP Michal Cizek

Tshekki karkottaa 18 venäläisdiplomaattia

Venäjä oli vuonna 2014 maata ravistelleiden räjäytysten takana.

Tshekin pääministeri Andrej Babiš on ilmoittanut maan karkottavan 18 vakoojaksi tunnistettua venäläisdiplomaattia. Tshekin poliisi on saanut tutkimuksissaan selville, että Venäjän sotilastiedustelu GRU:n sotilasyksikkö 29155 oli 16. lokakuuta ja 3. lokakuuta 2014 Tshekin itäosassa tapahtuneiden Vrbeticen ammusvarastoräjähdysten takana. Räjähdyksissä sai surmansa kaksi siviiliä.

Tekijät käyttivät liikkuivat samoilla GRU:n myötämiä passeilla kuin Britanniassa maanpaossa eläneen entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttäjät Salisburyssa vuonna 2018. Passien ”Aleksandr Petrov” ja ”Ruslan Boshirov” oikeat henkilöllisyydet ovat Aleksandr Mishkin ja Anatoli Tshepiga.

Analyytikkotietojen mukaan räjäytettyjen asevarastojen aseet oli tarkoitus myydä Ukrainan armeijalle. Venäjä on jo ilmoittanut, että siihen kohdistuvat syytökset ovat ”absurdeja”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt