Verkkouutiset

Tšekin vaaleista riemujuhla EU:ta ja maahanmuuttoa vastaan

Tšekin tasavallan suosituinta puoluetta johtaa hämäräkaupoilla rikastunut KGB-kytköksistä syytetty miljardööri. Hän lupaa taistella korruptiota vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mielipidetiedustelujen mukaan Tšekin suurimmaksi puolueeksi on nousemassa perjantaina ja lauantaina pidettävissä parlamenttivaaleissa maan rikkaimman miehen, entisen valtiovarainministerin Andrej Babišin johtama ANO 2011 -puolue. Puolue on maahanmuutto- ja EU-vastainen ja Venäjä-myönteinen, mutta politiikan tutkijoiden mukaan vaikea sijoittaa oikeisto-vasemmisto-akselille. Puolueen kannatus on viimeisten mielipidemittausten mukaan keskimäärin 25 prosenttia.

ANO 2011 ei ole kuitenkaan ainoa puolue, joka kampanjoi EU- ja maahanmuuttovastaisuudella. Mielipidemittausten mukaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi on nousemassa nykyistä hallitusta johtava sosialidemokraattinen ČSSD. Puolueen uudeksi puheenjohtajaksi nousi keväällä sisäministeri Milan Chovanec, joka tunnetaan tiukkana maahanmuuttokriitikkona. Myös suhtautuminen EU:hun on uuden puheenjohtajan myötä kääntynyt negatiiviseksi. Taustalla on tšekkejä ärsyttävä kiista turvapaikanhakijoiden taakanjaosta EU:n kanssa.

ČSSD:n asemaa toiseksi suurimpana puolueena uhkaa kommunistinen puolue, joka kampanjoi myös maahanmuuttovastaisilla teemoilla EU-vastaisuuden ja Venäjä-myönteisyyden ohella. Samoilla linjoilla ovat myös mielipidetiedusteluissa neljäntenä ja viidentenä olevat nationalistipuolueet SPD ja ODS. Kuudenneksi suurin puolue on piraattipuolue. Eurooppa-myönteisistä keskustaoikeistolaisista KDU-ČSL:stä ja TOP09:stä on tullut pienpuolueita.

Tšekki vaikuttaisi olevan poliittisesti lähes yksimielisellä linjalla puolueesta riippumatta.

Kaappasi valtionyhtiöt

Vaalien mielenkiintoisin hahmo on suosituimman puolueen puheenjohtaja Andrej Babiš, jonka omaisuus on yli neljä miljardia euroa. Hän rikastui aikoinaan kaappaamalla haltuunsa Tšekkoslovakian aikaisen kemianteollisuuden valtion tuontiyhtiön Petrimexin perustaman Agrofertin käyttämällä välikätenään sveitsiläisiä bulvaanisijoittajia.

Agrofertin suurin omistaja oli pitkään sveitsiläinen pöytälaatikkoyritys Ost Finanz und Investment AG, jonka todelliset omistajat eivät ikinä selvinneet.

Nykyään Agrofert on maan kolmanneksi suurin yritys ja toimii kaikilla mahdollisilla aloilla rakentamisesta elintarvikkeisiin. Viimeisimpänä valloituksenaan Babišin imperiumi on ottanut haltuun ison osan maan medioista.

Babišin suosio perustuu siihen, että hän on kampanjoinut maan korruptoitunutta poliittista eliittiä vastaan. Toisaalta hän on itse henkilökohtaisesti hyötynyt poliittisista kytköksistään. 2000-luvun alussa Tšekin nykyinen presidentti ja silloinen pääministeri Miloš Zeman junaili Babišin omistukseen valtion öljy-yhtiön, jonka tämä taas myi eteenpäin puolalaisille. Puolalaismediat raportoivat tapaukseen liittyen kymmenien miljoonien euron lahjuksista. Tällä hetkellä Babišia tutkitaan EU-tukien väärinkäytöksistä. Toukokuussa Babiš joutui eroamaan valtiovarainministerin paikalta veroepäselvyyksien takia.

KGB-yhteyksiä

Babiš on ollut myös otsikoissa kytköksistä Neuvostoliiton turvallisuuspalveluun KGB:hen ja kommunistisen Tšekkoslovakian turvallisuuspalveluun StB:hen. Babiš nosti kanteen Slovakian kansallisen muiston instituuttia vastaan nimensä puhdistamiseksi. Tšekkoslovakian salaisen poliisin arkistoja ylläpitävän ja tutkivan instituutin mukaan dokumentit todistavat Babišin olleen StB:n yhteyshenkilö ja vakooja. Hän on kiistänyt syytökset.

Slovakian oikeusistuimet korkeinta oikeutta myöten totesivat jo kertaalleen, ettei Babišin yhteyksiä turvallisuuspalveluihin voida todistaa. Tuomioistuimet perustivat päätöksensä entisten StB:n työntekijöiden lausuntoihin. Viikko sitten kuitenkin Slovakian perustuslakituomioistuin kumosi aiemmat tuomioistuinten päätökset, jotka olivat puhdistaneet Babišin nimen. Perustuslakituomioistuimen mukaan entisten StB:n yhteyshenkilöiden lausuntoja ei olisi voinut käyttää todisteina, koska ne olivat epäluotettavia.

Babišin politiikan linja on epäselvä. Ennen vuoden 2013 parlamenttivaaleja häntä pidettiin vielä EU- ja euromyönteinen, mutta muutti sittemmin kantansa. Nyt EU-vastaisuudelle on ollut tilausta. EU:n arvostelu Tšekkiä vastaan turvapaikanhakijoiden taakanjaosta kieltäytymisessä on lisännyt tšekkiläisten EU-vastaisuutta. Toisaalta Babiš ei kannata kansanäänestystä EU:sta eroamisesta ja haluaa pitää maan myös Natossa.

Mielipidetiedusteluiden valossa näyttää hyvin todennäköiseltä, että vaalien jälkeen Babišista tulee EU- ja maahanmuuttovastaisen hallituksen uusi pääministeri. Sosialidemokraattien käännyttyä samankaltaisille linjoille uuden puheenjohtajan myötä, yhteistyö näiden kahden puolueen välillä voi jatkua. Hallituksessa nyt istuva keskustaoikeistolainen KDU-ČSL joutuisi nykyisillä lukemilla ja Eurooppa-myönteisellä linjallaan väistymään hallituksesta.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)