X
SULJE MAINOS
Venäläisiä ja ukrainalaisia kausityöläisiä mansikkatilalla istuttamassa mansikantaimia. LEHTIKUVA/AKSELI MURAJA

TS: Ulkomaalaiset marjanpoimijat karkasivat karanteenista

Marjatiloilla on koko kesän ajan noudatettu tiukkoja terveysturvallisuusohjeita.

Hedelmän- ja Marjaviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo Turun Sanomille, että tarkka ulkomaisten työntekijöiden määrä ei vielä ole tiedossa. Ilomäki arvioi ulkomaisten työntekijöiden määrän olevan noin 13 000. Suurin osa kausityöntekijöistä tulee Ukrainasta ja Venäjältä.

Ilomäen mukaan kausityöntekijöiden maahantulo oli hyvin valmisteltu. Marjatilojen täytyi esimerkiksi hyväksyttää terveysturvallisuussuunnitelma kunnan tartuntatautilääkärillä.

Rannikon puutarhan yrittäjä Esa Rannikon mukaan kesä on sujunut ilman tartuntaketjuja. Vaikka positiivisia koronatestejä ovat antaneet jonkun verran sekä suomalaiset että ulkomaalaiset kausityöntekijät, on altistumisia pystytty pääsääntöisesti välttämään.

Tänä kesänä marjatilojen työntekijät hyötyivät myös kausityölain päivityksestä. Kun aiemmin ulkomailta tuleva kausityöntekijä on tarvinnut erillisen luvan jokaista marjatilaa kohden, jolla haluaa työskennellä, riittää nyt yksi työlupa kaikkiin alan töihin.

Joidenkin marjatilallisten mukaan uudistus yhdistettynä koronatoimien vaatimaan karanteeniin on lisännyt työntekijöiden liikehdintää. Rannikon mukaan kesäkuussa noin kymmenen työntekijää katosi yöllä karanteenista.

– Kyllähän se todella työlästä oli selittää työntekijöille, että ette nyt saa tehdä töitä, vaikka pelto on punaisenaan mansikkaa. Kaikki eivät siitä pitäneet, osa karkasi muille tiloille, Rannikko kertoo TS:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt