Patentti- ja rekisterihallitus Innotalossa Helsingissä. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

TS: Rekisteristä poistaminen voi tulla yrittäjälle yllätyksenä

Yritykselle kaupparekisteristä poistaminen tarkoittaa sitä, että se ei enää voi harjoittaa liiketoimintaa.

Patentti- ja rekisterihallitus poisti esimerkiksi viime vuonna kaupparekisteristä jopa 20 000 tilinpäätöksen ilmoittamatta jättänyttä osakeyhtiötä ja osuuskuntaa. Tänä vuonna rekisteristä on tähän mennessä poistettu jo 18 000 yritystä ja osuuskuntaa, uutisoi Turun Sanomat.

– Jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin joka tilikaudelta. Tilinpäätös täytyy ilmoittaa myös silloin, kun yritystoiminta on keskeytetty tai yritys ei ole toiminnassa, sanoo tiimiesimies Sari Laajaranta Patentti- ja rekisterihallituksesta TS:lle.

Hän arvelee, että suurin osa tuhansista yrityksistä on pieniä, unohdettuja pöytälaatikkofirmoja, joiden olemassaolon niiden perustaja on saattanut jo unohtaakin tai yritystoiminta ei onnistunutkaan.

– Toki tästä ei ole olemassa mitään varmaa tietoa, mutta näin voidaan olettaa, sillä vain hyvin pieni osa yrityksistä palautetaan rekisteriin, Laajaranta kertoo.

Osalle tilinpäätöksen ilmoittamatta jättäminen voi olla tahallistakin.

– Osakeyhtiön lopettaminen ei ole aivan yksinkertaista, ja yrityksen poistaminen tällä tavalla voi olla helpompi keino yrittäjälle, Laajaranta kertoo.

Myös yllättäviä tilanteita saattaa syntyä, kun toimivan yrityksen omistaja törmää yhtäkkiä tosiasiaan, että hänen yrityksensä on hänelle yllätyksenä poistettu kaupparekisteristä, eikä hän voi enää jatkaa liiketoimintaa.

– Kyllä meille tällaisiakin puheluja tulee. Syynä saattaa olla esimerkiksi se, että yrittäjä on luullut, että tilinpäätös menee kaupparekisteriin aina automaattisesti, kun se on ilmoitettu veroviranomaiselle. Näin ei kuitenkaan ole, Laajaranta toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt