X
SULJE MAINOS
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kyltti Helsingissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

TS: Koko Suomen rokotejako uusitaan laskuvirheen takia

Koronarokotteiden jako joudutaan tekemään uudestaan THL:n erehdyksen vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ssä on tehty maan sisäisessä rokotteiden jaossa laskuvirhe, kertoo Turun Sanomat.

Turussa huolestuttiin eilen kapunkiin saatavien koronarokotteiden dramaattisen pienistä määristä. THL:stä oli tulossa Varsinais-Suomeen jaettavaksi niin pieni määrä rokoteannoksia, etteivät ne olisi riittäneet edes pian annettaviin tehosteannoksiin. Taustalla ei kuitenkaan ollut THL:n tekemä uusi rokotteiden maan sisäistä jakoa koskeva linjaus.

– Meidän puolella on tapahtunut laskuvirhe, mikä huomattiin, kun tarkkailimme Excel-taulukoita. Koko maan rokotejako joudutaan tekemään uudestaan, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo TS:lle.

Kontion mukaan vielä ei ole täysin selvillä, paikataanko määriä jo ensi viikolla vai vasta sitä seuraavalla.

– Tämä on todella harmillista. Tässä jaetaan niukkuutta, eikä muilta voida annoksia äkkiseltään poistaa. Vaikkei niitä vielä fyysisesti ole vielä missään, on rokotusajat jo suunniteltu rokotemääristä annettujen tietojen perusteella, hän sanoo.

Helmikuussa saatavilla oleviin annosmääriin saadaan Kontion mukaan Pfizerilta lisätietoa vielä tiistain aikana.

– Pfizerilta on jo vakuutettu, että niitä saadaan ensi viikolla noin 50 000 annosta. Tällä viikolla niitä tulee toimitusvaikeuksien vuoksi noin 40 000. Tiedon saatuamme katsomme jaon uudelleen, Kontio selittää.

– On tämä aikamoinen palapeli, varsinkin kun ei voida varmuudella kertoa, mitä määriä rokotteita saadaan. Kaikki kun haluaisivat suunnitella aikatauluja mahdollisimman monta viikkoa eteenpäin, Kontio toteaa.

Modernan noin 5 000 rokoteannosta ei kannata ottaa Kontion mukaan lainkaan mukaan laskuihin.

– Ne menevät kaikki Lappiin. Tulimme siihen tulokseen, että ne kannattaa toimittaa vain yhteen paikkaan. Lapissa välimatkat ovat sen verran pitempiä, että Pfizerin rokotteiden olisi ollut hankalaa. Se säilyy pakkasesta ottamisen jälkeen viisi päivää, Modernan jopa kuukauden. Seuraavakin varataan Lappiin toisiin annoksiin. Tämän jälkeen jakelua katsotaan uusiksi, Kontio sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt