X
SULJE MAINOS
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

LM: Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta

Uuden hävittäjän valinta viivästyy viikkoja tai jopa kuukausia.

Hävittäjän valinta pyritään edelleen tekemään vuonna 2021, kertoo hävittäjähankinnan aikataulusta puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti Lännen Medialle.

– Puhutaan muutamasta kuukaudesta, jos koronatilanne jatkuu kesään asti. Osittain aikataulua on mahdollista kuroa umpeen.

Sekin on mahdollista, että koronaviruksen poikkeustilanne jatkuu kauemmin kuin kuukausia, jopa vuoden tai kaksi.

– Silloin viivästyy projekti. Tämä olisi kuitenkin pienimpiä murheita siinä tilanteessa, Juusti sanoo.

Hävittäjähankkeeseen on kuulunut hyvin paljon matkustamista ja kasvotusten käytäviä neuvotteluita. Ne kaikki ovat nyt tauolla, mikä viivästyttää hankkeen etenemistä.

– Julkisten verkkojen kautta ei voi lähettää salaista tietoa, perustelee Juusti.

– Koronavirusepidemialla on vaikutuksensa HX-hankkeen valmisteluun, mutta ei itse hankintaan. Joidenkin viikkojen tai kuukausien viive neuvotteluissa tai arvioinneissa tässä kohtaa ei ole merkitsevä, totesi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sähköpostitse Lännen Medialle.

Hävittäjän hankintaan liittyy kymmenen miljardin euron rahoitus. Toistaiseksi hävittäjärahoitusta on julkisen talouden kehyspäätöksissä korvamerkittynä 4,5 miljardia euroa vuoteen 2023.

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan koronavirus ei poista hävittäjähankinnan tarvetta.

– Nyt tarvitaan malttia. HX-hanke on vuosien mittainen projekti, ja uudet hävittäjät tulevat olemaan käytössä vuosikymmeniä, Kaikkonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt