Korkein oikeus Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

TS: Korkein oikeus selvittää, ketä saa kutsua natsiksi ja rasistiksi

Oikeus antoi asiaa koskevassa jutussa valitusluvan.

Turun Sanomien mukaan korkein oikeus (KKO) on päättänyt antaa ennakkoratkaisun tapauksesta, jossa häiritty toimittaja nimitti äärioikeistolaista häiritsijäänsä natsiksi ja rasistiksi sosiaalisessa mediassa.

Valitusluvan sai vapaana toimittajana työskentelevä Johanna Vehkoo, jonka Rovaniemen hovioikeus tuomitsi kunnianloukkauksesta sakkoihin ja vahingonkorvauksiin.

Vehkoo hakee syytteen hylkäämistä. Hänen mukaansa hovioikeuden ratkaisu oli ristiriidassa perustuslain, KKO:n ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön kanssa. Hän perusteli valituslupahakemustaan myös painavalla yhteiskunnallisella syyllä, joka liittyy poliittisen sananvapauden rajoihin.

Tapaus liittyy oululaiseen äärioikeistoaktivistiin ja kaupunginvaltuutettuun Junes Lokkaan.

Tapahtuma-aikaan Vehkoo kirjoitti Yleisradion sivuille Valheenpaljastaja-juttusarjaa, jossa hän ruoti erilaisia viha- ja valemedioiden juttuja ja niissä esiintyviä virheitä. Lokka oli arvostellut Vehkoon työtä pitkään julkisesti kovin sanankääntein ja nimittänyt hänen juttujaan valheiksi.

Ahdistuneena Vehkoo kirjoitti rajatulle Facebook-tuttavajoukolleen kirjoituksen, jossa nimitti Lokkaa muun muassa natsiksi ja rasistiksi. Vehkoo vetosi oikeudessa Lokan poliittiseen äärioikeistolaiseen poliittiseen toimintaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt