Aki Lindén. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Kohu hankinnoista – TS: SDP:n Aki Lindén ei suostu syylliseksi

Aki Lindén ei ota HUSin lainvastaisia hankintoja omaksi virheekseen.

Turun pormestariksi pyrkivä Aki Lindén (sd.) kieltää syyllistyneensä virheisiin toimiessaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin toimitusjohtajana vuosina 2010-2018, uutisoi Turun Sanomat.

Lindén kuitenkin myöntää lehdessä, ettei talossa kilpailutettu kaikkia hankintoja kuten pitäisi. Hän toteaa, että HUS on valtava kokonaisuus, jossa kaikki päätökset eivät suinkaan kulje toimitusjohtajan kautta.

– Vähän sama asia kuin että Turun sivistystoimi tekisi hankintoja, joista lopulta halutaan vastuuseen kaupunginjohtaja.

Kun Lindén aloitti HUSissa, se sisälsi viisi täysin omaa sairaanhoitoaluetta, kaksi osakeyhtiötä sekä lisäksi yhdeksän kunnallista liikelaitosta. Kaikilla oli omat kunnalliset hallintoelimensä.

– Tästä syystä myös hankinnat oli hajautettu ja valta laajasti delegoitu. Totta kai sairaanhoitopiirin kokonaisuus on hallituksen ja toimitusjohtajan käsissä. Toimitusjohtajan tehtävänä on varmistaa, että valvonta toimii. Tästä huolimatta en katso syyllistyneeni virheisiin, jos organisaation uumenissa ilmenee puutteita, Lindén sanoo.

Lindén sanoo yrittäneensä toimitusjohtajana viedä HUSia keskitetympään suuntaan.

– Keskustelut siitä saivat ikäviä sävyjä, kysyttiin, yritinkö luoda sinne Neuvostoliittoa.

Vyyhti kilpailuttamatta jättämisistä alkoi paljastua Lindénin määräämän pistokokeen kautta vuonna 2018.

– Tuolloin oli ostettu DNA- eli deoksiribonukleiinihappo -analyysejä suoraan. Se oli muodollisesti väärin, mutta kun analyysejä valmistaa kaksi tahoa maailmassa ja toiselta niitä sai heti, toiselta ei, oli päädytty suorahankintaan, hän kertoo.

Lindén huomauttaa, että kilpailuttamattomuus koskee HUSin hallituksen viime toukokuisen selvityksen mukaan noin kahta prosenttia HUSin hankinnoista. Sairaanhoitopiiri kilpailuttaa hankintojaan liki miljardilla eurolla vuosittain.

– Nämä kilpailuttamatta jääneet hankinnat ovat yksittäisiä. En ole nähnyt yhtäkään selvitystä niistä enkä tiedä, missä yksiköissä niitä on ollut.

Hän huomauttaa myös, että HUS laati ensimmäisen yhtenäisen hankintastrategian vuosina 2015-2016. Tuolloin myös uudistettiin hankintaohjeistus ja henkilöstö sai laajasti hankintakoulutusta.

LUE MYÖS:
HUS myöntää lainvastaiset kilpailutukset
Yrittäjät vaativat HUSin hankintojen tutkimista

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt