Trump ja Clinton voittivat supertiistain

USA:n suuresta esivaalipäivästä tuli Donald Trumpin ja Hillary Clintonin juhlaa.

Supertiistaina valittiin vaalikokouksissa ja esivaaleissa 595 republikaania ja 865 demokraattia eri osavaltioista puolueiden presidenttiehdokkaita valitsemaan.

* Republikaanien kisassa Donald Trump tuli ykköseksi Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Vermontissa ja Virginiassa.

Avainosavaltio Virginiassa Marco Rubio tarjosi kovan vastuksen ja ääntenlaskenta eteni pitkälle, ennen kuin Trump julistettiin voittajaksi.

Marco Rubio oli saamassa koko esivaalikierroksen ensimmäisen voittonsa Minnesotan vaalikokouksista.

Ted Cruz voitti kotiosavaltionsa Texasin, Oklahoman ja Alaskan. Ennen supertiistaita Cruz oli voittanut Iowan.

* Demokraattien Hillary Clinton julistettiin voittajaksi supertiistaina Alabamassa, Alaskassa, Arkansasissa, Georgiassa, Tennesseessä, Texasissa ja Virginiassa.

Bernie Sanders voitti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Coloradossa, Minnesotassa ja Oklahomassa.

Vihaisia amerikkalaisia

Presidenttiehdokkuuden tavoittelijoilla oli uuden laskentatilanteen mukaan seuraavasti delegaatteja:

* Demokraatit: Hillary Clinton 1 001, Bernie Sanders 371. Jakamatta 3 393.

* Republikaanit: Donald Trump 285, Ted Cruz 161, Marco Rubio 87, John Kasich 25, Ben Carson 8, Jeb Bush 4. Jakamatta 1 899.

* CNN:n julkistamat exit poll -kyselyt kertoivat enemmistön erityisesti USA:n etelän osavaltioiden republikaaneista olevan vihaisia. Pohjoisempana ei olla yhtä kiihtyneitä, mutta silti tyytymättömiä hallintoon ja poliitikkoihin.

Enemmistö republikaanien vastaajista kertoi haluavansa ulkopuolisen presidenttiehdokkaan. Näin todettiin kaikkialla muualla paitsi Texasissa ja Vermontissa. Alabamassa ulkopuolisen halusi 59, Virginiassa 50 ja Vermontissa 47 prosenttia.

JUHA-PEKKA TIKKA, Washington D.C., USA

Kommentit