LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Trafin palveluja avataan rajoitetusti

Nyt avattavat sähköiset asiointipalvelut perustuvat vahvaan tunnistautumiseen.

Viestintävirasto kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin toteuttaneen viraston alustavassa arviossa esiin nostamia toimenpiteitä, ja tämän perusteella Trafin sähköiset asiointipalvelut on mahdollista avata rajoitetusti huomenna lauantaina aamulla kello kahdeksan.

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut erityisesti sitä, ovatko muut Trafin asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Trafin sähköisistä palveluista voidaan avata ajoneuvojen rekisteröintipalvelut lukuun ottamatta ajoneuvojen rekisteröintitodistusten tilauspalvelua, ajoneuvoverotuksen palvelut, vesikulkuneuvojen rekisteröintipalvelut ja tunnistetun käyttäjän tietotuotteiden tilaukset, ajokorttipalvelut, ammattipätevyyspalvelut, vammaisen pysäköintilupahakemus-palvelu ja alusten katsastustietoihin liittyvä palvelu.

Nämä palvelut perustuvat vahvaan tunnistautumiseen. Lisäksi avataan omistajan vaihdoksessa käytettävän varmenteen tarkistamispalvelu, mikä on autokaupalle tärkeä ajoneuvon rekisteröintiprosessissa.

Muut Trafin sähköiset asiointipalvelut pysyvät toistaiseksi suljettuina. Viestintävirasto kertoo arviointityön vielä jatkuvan. Seuraavaa arviota Trafin sähköisten palveluiden tietosuojasta ja tietoturvasta on pyydetty 21. joulukuuta mennessä.

Trafin verkkopalvelun kuljettajatiedot-palvelun kautta kykeni kuka tahansa hakemaan tietoa siitä, onko henkilöllä voimassa oleva ajokortti tai muu vastaava lupa. Trafi otti 9. joulukuuta kaikki sähköiset asiointipalvelut pois käytöstä varmistaakseen kuljettajatiedot-palvelun sulkeutumisen.

Trafin pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui eilen torstaina. Hän ilmoitti päättäneensä siirtyä sivuun pääjohtajan tehtävästä julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi.

Trafin pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt