Touko Aalto. (Lehtikuva/Anni Reenpää)

Touko Aalto vaatii turvapaikkapolitiikan löysäämistä ja tilapäisten oleskelulupien palauttamista

Vihreiden puheenjohtajan mukaan kiristynyt turvapaikkapolitiikka ajaa kielteisen päätöksen saaneita maan alle.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto arvostelee Facebook-kirjoituksessaan (alla) hallituksen budjettiriihessä esittämiä toimia, joilla pyritään parantamaan sisäistä turvallisuutta.

Touko Aalto veisi politiikkaa mieluummin toiseen suuntaan. Hän muun muassa toistaa jo aiemmin esittämänsä vaatimuksen siitä, että tilapäinen oleskelulupa olisi palautettava.

– Hallitus kaavailee, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita otetaan välittömästi säilöön. Se loukkaa meidän jokaisen perustavanlaatuista oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen ja henkilökohtaiseen vapauteen. Säilöönoton kaltaista äärimmäistä toimenpidettä voitaisiin siis käyttää henkilöön, joka ei ole syyllistynyt rikokseen. Tämä on hyvin ongelmallista ihmisoikeuksien ja Suomen perustuslain näkökulmasta, Aalto kirjoittaa.

Hän toteaa kiristyneen turvapaikkapolitiikan ajaneen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita maan alle. Aalto vastustaa myös ajatusta paperittomien auttamisen kriminalisoinnista.

– Tärkeämpää olisi puuttua aidosti paperittomuuden syihin ja palauttaa tilapäinen oleskelulupa. Toimivampaa olisi löytää tapoja, joilla ihminen voi laillistaa oleskelunsa ja olla aktiivinen osa yhteiskuntaa, kun kerran paluu kotimaahan on mahdoton. Palautetaan aiemmin toiminut oikeusapujärjestelmä ja turvapaikkaprosessin uskottavuus, Aalto toteaa.

Sisäministeri Paula Risikko totesi Ylen A-studiossa torstaina illalla, ettei auttamisen kriminalisointia ole esitetty vaan viranomaisen estämiseen puuttumista.

– On jonkin verran sitä, että estetään poliisia tekemästä työtään. Nimenomaan edistetään laittomasti maahan jäämistä. Itsekin olen sitä mieltä, että laittomasti maassa oleminen ei ole kenenkään etu. On hyvin paljon mahdollista, että joutuu hyväksikäytetyksi tai laittomille poluille, Risikko sanoi.

Tilapäinen oleskelulupa oli eurooppalaisittain ainutlaatuinen säädös. Se poistettiin ulkomaalaislaista vuonna 2015.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on todennut, että tilapäisen oleskeluluvan palauttaminen tekisi tyhjäksi koko turvapaikkaprosessin ja olisi sama kuin turvapaikan antaminen kaikille Suomeen tulijoille.

Nerg kysyi toukokuussa, tulisiko todeta, että turvapaikan peruste onkin ulkomaalaislain ja kansainvälisten sopimusten säädösten sijaan ihmisen subjektiivinen tahto jäädä maahan.

Päivi Nergin mukaan tilapäinen oleskelulupa saisi mahdollisesti suuren joukon Eurooppaan tulijoita suuntaamaan Suomeen.

Sisäministerinä tilapäisen oleskeluluvan poistamisen aikana toiminut Päivi Räsänen (kd.) luonnehti tilapäistä oleskelulupaa aikanaan ”porsaanreiäksi”, josta voisi tulla vetoava tekijä Suomeen tulijoille. Räsänen totesi kesäkuussa 2014, että tilapäisestä luvasta seuraa käytännössä parin vuoden päästä jatkuva oleskelulupa, joka johtaa pysyvään oleskeluun Suomessa.

Oppositiopuheenjohtajat Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.), Ville Niinistö (vihr.) ja Antti Rinne (sd.) julkaisivat maaliskuussa kirjoituksen, jossa tilapäistä oleskelulupaa luonnehdittiin inhimilliseksi vaihtoehdoksi tuolloin runsasta keskustelua herättäneille pakkopalautuksille. Touko Aalto kannatti tilapäisen oleskeluluvan palauttamista heinäkuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt