X
SULJE MAINOS
Touko Aalto. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Touko Aalto syyttää Antti Häkkästä: Hyökkäys kansalaisaktiivisuutta vastaan

Vihreiden puheenjohtajan mukaan turvapaikkajärjestelmä ei takaa ihmisoikeuksia.

– Toistaiseksi hallitus ei ole tehnyt elettäkään korjatakseen Suomen turvapaikkapolitiikkaa ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Oikeusministerin olisi syytä keskittyä tilanteen korjaamiseen sen sijaan, että hän hyökkää ihmisoikeuksia tukevaa kansalaisaktiivisuutta vastaan, Touko Aalto sanoo tiedotteessaan.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on arvostellut vihreiden puheenjohtaja Aallon pakkopalautuksien vastustamisesta antamia kommentteja. Aalto puolusti ”kansalaistottelemattomuutta ja kansalaisrohkeutta” vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasta koskeneessa kohussa.

Pennanen kieltäytyi istumasta alas Finnairin Berliinin lennolla, jolla oli mukana myös käännytettävä ulkomaalainen henkilö. Pennanen poistettiin koneesta. Protesti johti lennon viivästymiseen.

– Minun viestini on puhtaasti se, että Suomen täytyy virallisesti herätä turvapaikkaprosessin ongelmiin, palautusongelmiin. Ja silloin kun Suomen hallitus ja viranomaiset eivät reagoi huutaviin ihmisoikeusrikkomuksiin, niin näiden ongelmien esiin nostaminen on sitten kansalaisten rohkeudesta kiinni. Arvostan Aino Pennasen rohkeutta, Aalto sanoi Aamulehdelle.

Hän myönsi myöhemmin Ilta-Sanomille, ettei koneessa olleen käännytettävän taustoja ole tiedossa ja että on mahdollista, että kyseessä oli ”oikea rikollinen”.

Antti Häkkänen totesi maanantaina MTV:lle, että on eduskunnan arvovallan väheksymistä, jos kansanedustajatasolta sanotaan, ettei jotakin lakia tarvitsisi noudattaa.

Oikeusministerin mukaan on myös vaarallista, jos kansalaiset alkavat itse päättää mitä tuomioistuimien päätöksiä tai viranomaisten käskyjä he noudattavat tai ovat noudattamatta.

– Eduskunnasta tulee läpi vain sellaista tavaraa, joka on kansainvälisten sopimusten mukaista, Häkkänen sanoi.

”Kokoomuksen kädenjälki”

Touko Aallon mukaan Suomen nykyinen turvapaikkajärjestelmä ei takaa turvaa hakevien ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia.

– Kokoomuksen kädenjälki näkyy Suomen nykyisessä epäinhimillisessä linjassa, sillä pahimmat kiristykset turvapaikkapolitiikkaan tehtiin Petteri Orpon ollessa sisäministeri, hän toteaa.

Aalto sanoo hallituksen heikentäneen turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa rajaamalla oikeusapua ja lyhentämällä valitusaikoja. Myös maahanmuuttoviraston tulkintalinjoja on hänen mukaansa kiristetty rajusti.

– Käännytyksiä ja palautuksia tehdään yhä nopeammin ja yhä kevyemmin perustein, vaikka se voi asettaa ihmisen hengenvaaraan. Tämä sotii oikeusvaltion periaatteita vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt