X
SULJE MAINOS
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Touko Aalto kiemurtelee limuviinoista: Kannatan, mutta en nyt

Vihreiden puheenjohtaja ei halua 5,5 prosentin vahvuisia juomia kauppoihin, ellei verotusta samalla kiristetä.

Kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) sanoo vastustavansa hallituksen esitystä siitä, että ruokakauppoihin tuotaisiin 5,5 prosentin vahvuiset alkoholijuomat. Hän kuitenkin sanoo, että ei sinänsä vastusta vahvempien juomisen tuomista kauppoihin, vaan vain tapaa, jolla hallitus haluaa tuoda ne.

− Se, että ei kannata hallituksen esitystä prosenttirajan korotuksesta sellaisenaan ei tarkoita sitä, että ei voisi kannattaa prosenttirajan korotusta osana jotain toista esitystä, vihreiden puheenjohtaja Aalto kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa uudistus pitäisi tehdä siten, että samaan aikaan, kun vapautetaan alkoholin myyntiä, vähennetään alkoholin aiheuttamia haittoja. Se taas tarkoittaisi kireämpiä veroja ja kulutuksen ohjaamista verotuksen keinoin.

− Olen esittänyt aikaisemmin ajatusta kireämmästä alkoholiverotuksen progressiosta tilavuusprosentin mukaisesti sekä erilaista verokohtelua eri vahvuisille oluille.

Hän sanoo, että hallituksen olisi aluperinkin pitänyt pohtia asiaa.

− On hyvä, että hallitus korottaa nyt alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla, mutta verotus olisi pitänyt ottaa alunperin osaksi uudistuksen valmistelua.

Aallon mielestä käymistaparajoituksen poistaminen ei aiheuta ongelmia.

− Jo nyt voidaan tehdä kaikkia mahdollisia makuja, värejä ja etikettejä. Käymistaparajoituksen poistaminen ei muuttaisi tilannetta olennaisesti, sillä niin sanotut limuviinat ovat kaupoissa jo tällä hetkellä.

Käymistaparajoitus tarkoittaa lakia, jonka mukaan kaupoissa ei saa myydä väkevistä alkoholijuomista valmistettuja sekoituksia.

Aalto sanaa kannattavansa alkoholilakia muilta osin.

− Ehdotukseni on, että eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen muuten sellaisenaan, mutta pitää vähittäismyynnin tilavuusprosenttirajan 4,7 prosentissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt