Touko Aalto. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Touko Aalto alpakkakohusta: Lisää rohkeita ihmisiä natseja torjumaan

Vihreiden puheenjohtajan mukaan hän ei ymmärrä, mitä pahaa alpakkatapahtumassa oli.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ottaa kantaa kohuun itsenäisyyspäivän alpakkatapahtumasta ja 612-marssista Helsingissä.

– Suomeen tarvitaan lisää rohkeita ihmisiä, jotka puolustavat ihmisoikeuksia ja torjuvat natseja sen sijaan, että antavat tolkun ihmisinä asioiden vain tapahtua. Alpakka-tapahtuma oli hyvä esimerkki hyvästä tapahtumasta ja sitä seuranneesta huonosta keskustelusta, Touko Aalto kirjoittaa.

– Joidenkin ihmisten mielestä on ollut kyseenalaista yrittää siirtää natsien soihtukulkue muualle lastentapahtuman avulla. Se puolestaan tuntuu kumpuavan siitä, että jotkut ovat näreissään siitä, että alpakka-tapahtuman varjolla lapsiperheitä olisi ”huijattu” vastustamaan natseja heidän tätä ymmärtämättä.

– En ymmärrä, mitä pahaa tai väärää alpakkatapahtuman järjestämisessä oli. Mitä pahaa tai väärää siinä on, että vanhemmat tahtovat lastensa näkevän alpakoita natsien soihtukulkueen sijaan.

Aalto kysyy ”mitä pahaa tai väärää siinä on, että ihmiset pyrkivät kehittämään asuinaluettaan hauskemmaksi, mukavammaksi ja yhteisöllisemmäksi”.

– Nämä ihmiset ansaitsevan kiitoksen sen sijaan, että heidän toimintaansa leimataan kyseenalaiseksi. Kyseessä ei ollut mikään mielenosoitus vaan hyvä pyrkimys toimia hyvyydellä pahuutta vastaan. Ja kyllä, kansallissosialistista liikehdintää voi kutsua pahuudeksi, Touko Aalto toteaa.

Alpakoita, ei natseja

Koko keskustelu tuntuu vihreiden puheenjohtajan mukaan menevän ”yksityiskohtien hieromiseen ison kuvan kustannuksella. Sen mitä minä olen ymmärtänyt, osa järjestäjistä tahtoi natsien tilalle alpakoita ja osa keskittyi vain mukavan koko perheen tapahtuman järjestämiseen. Yhtä kaikki, alpakoita, ei natseja”.

– Pystyn ymmärtämään joidenkin keskustelijoiden puhetta luottamuksesta ja avoimuudesta tietyiltä osin. Monissa puheenvuoroissa, joissa alpakkatapahtumaa ja sen motiiveja on kyseenalaistettu, tuntuu olevan läsnä ilmiö nimeltään Tolkun ihminen. Pidän sitä pyrkimyksenä ulkoistaa itsensä yhteiskunnallisesta keskustelusta, nousta ilmöiden yläpuolelle ja asettaa esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustajat ja natsit äärilaidoiksi pysyen itse tukevasti ja turvallisesti keskellä, Touko Aalto kirjoittaa Facebookissa.

– Pidän tätä ajattelukulkua vaarallisena. Martin Luther Kingin sanoin pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.

Aalto toteaa, että ”nyt hyvät ihmiset eivät olleet hiljaa ja katsoneet sivusta, kun natsit kokoontuvat ja marssivat ja osoittavat mieltään siinä, missä muutkin. He yrittivät tehdä jotain. Toisin kuin moni muu”.

– Ajassa, jossa yhteiskunta jakautuu yhä enemmän ja ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan, on hyvin ymmärrettävää että moni kokee ahdistusta ja hakee turvaa. Turvaa haetaan puolueettomuudesta ja hiljaisuudesta. Kun tarpeeksi pitkään toistellaan, että ”ääripäiden” huutelu ei kosketa keskellä olevaa suurta enemmistöä, siihen aletaan jopa uskoa.

Tällöin annetaan hänen mukaansa ymmärtää, että suuri enemmistö on jotain natsien ja ihmisoikeuksia puolustavien ihmisten välistä.

– Tällöin annetaan koko länsimaista demokratiaa halveksivan natsiliikkeen määritellä osaltaan, mitä suuri enemmistö myös edustaa. Tällöin siirretään suurta enemmistöä pois länsimaista demokratiaa ja ihmisoikeuksia puolustavan janan ”äärilaidasta” kohti natsinurkkausta.

Touko Aallon mukaan ”koko tolkun ihminen -myytti on hylättävä ja suomalaisten tulee sanoa yhdessä ei kaikelle rasismille ja syrjinnälle. Järjestäytynyt rasismi tulee kieltää lailla”. Hän siteeraa asiasta YK:n ihmisoikeuksien julistusta.

– Ihmisoikeuksien puolustaminen ei ole mikään ääripää vaan kaikkein tärkeimmän eli jokaisen ihmisen jakamattoman ihmisarvon kunnioitusta. Ei anneta natsien laajentaa arvo- ja ajattelumaailmaansa kohti suuren enemmistön arvo- ja ajattelumaailmaa, historia tarjoaa tästä karmaisevia esimerkkejä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt