Mies odottaa Matinkylän terveyskeskuksessa Espoossa. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Lasse Männistö: Totuuden jälkeinen sote

Lasse Männistön mukaan populismi jyrää suomalaisessa sote-keskustelussa.

Viime vuosina olemme saaneet seurata, kuinka populismi saa yhä vahvempaa jalansijaa läntisissä demokratioissa. Vanhalla mantereella esimerkkejä on lukuisia, mutta kaikkein erikoisimmaksi meno on yltynyt rapakon takana Donald Trumpin presidenttiyden myötä.

Suhteessa perinteiseen politiikkaan populismissa hämmästyttää moni asia. Kenties eniten kuitenkin se, miten populismin johdosta totuus menettää jatkuvasti vaikutusvoimaansa. Tosiasioiden sijaan populisti nojaa tarinaan, jota siivittävät tunneperäinen retoriikka, vetoavat mielikuvat ja usein myös muunneltu totuus tai silkka valehtelu.

Suomessa populistien keinot on liitetty lähinnä perussuomalaisiin. Ilmiö tuntuu, aivan kuten muuallakin, laajenevan yli puoluerajojen. Miksi pitäytyä tylsissä faktoissa, kun tarinat ovat paljon vetoavampia?

Viime viikolla Eduskunta aloitti, jälleen, kauan valmistellun sote-uudistuksen käsittelyn. Näyttää siltä, että paineiden kasvaessa ja asian ollessa huomioarvoltaan korkea, keskustelua käydään tukevasti mielikuvilla faktojen sijaan.

Eräs kansanedustaja kertoo, kuinka uudistuksen johdosta yksityiset palveluntuottajat jatkossa valikoisivat asiakkaansa. Eli väittää todeksi asiaa, joka lainsäädännössä on nimenomaan kielletty ja josta käynnissä olevissa valinnanvapauspiloteissa ei ole lainkaan näyttöä.

Toinen kansanedustaja toteaa hallituksen pelastavan uudistuksella Suomen kansainvälisiltä terveysjäteiltä. Eli väittää esimerkiksi noin 40 000 espoolaisen, joiden julkisen perusterveydenhuollon palvelut tuottaa Mehiläinen erinomaisella laadulla, kaipaavan jonkinlaista pelastusta.

Merkillepantavaa on, että molemmat lausujat ovat puolueensa puheenjohtajia.

Ulkopuolisesta poliittinen keskustelu näyttää ihmeelliseltä. Asiantuntijoita siteerataan ja kehutaan vuolaasti aina, kun se tukee omaa poliittista näkökulmaa. Asiantuntijan kertoessa tulkintansa uudistuksen kokonaisuudesta muuttuneen tehtyjen keskeisten muutosten johdosta, on tuomio taattu. Eduskunnassa kun rintamalinjat on päätetty jo kauan sitten uudistuksen sisällöstä riippumatta.

Aikana, jolloin varovainen ja hillitty totuus piiloutuu tunteellisen retoriikan alle ja faktojen sijaan keskustelu nojaa hyviin tarinoihin, toivoisi jostain vastavoimaa. Hillittyä ja hallittua näkökulmaa, joka perustuu analysoituun tietoon ja vallitsevan maailman esimerkkeihin.

Tuntuu erikoiselta, miten vähän huomiota saavat jo käynnissä olevat valinnanvapauskokeilut ja niiden tulokset. Uutta ja kohuttua mallia kun kokeillaan jo monessa kaupungissa ja kunnassa. Tietoa tuloksista kyllä olisi.

Lasse Männistö

Lasse Männistö

Lasse Männistö työskentelee johtajana Mehiläisessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt