Euroopan unioni myönsi kolmen kuukauden jatkoajan Britannian EU-erolle. LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Toteutuuko Brexit? Brittiparlamentti poikkeukselliseen istuntoon

Äänestyksen tulokset ovat odotettavissa aikaisintaan kello 14.30 paikallista aikaa.

Britannian parlamentin alahuone äänestää tänään Boris Johnsonin Brexit-sopimuksesta. Istunto alkaa puoli kymmeneltä paikallista aikaa.

Istunto alkaa pääministeri Johnsonin puheella. Sen jälkeen alkaa puolitoista tuntia kestävä keskustelu sopimuksesta. Lopuksi parlamentti äänestää sopimuksesta.

BBC:n mukaan äänestyksen tulokset ovat odotettavissa kello 14.30 jälkeen paikallista aikaa.

Istunto on poikkeuksellinen myös siksi, että kyseessä on ensimmäinen kerta kun brittiparlamentti kokoontuu viikonloppuna sitten vuoden 1982. Tuolloin parlamentti kokoontui viikonloppuna äänestämään Britannian suunnitelmista hyökätä Falklandinsaarille.

Pääministeri Johnson tarvitsee vähintään 320 ääntä 650-paikkaisessa parlamentissa sopimuksen taakse, jotta se menisi läpi.

Brexit-äänestyksen läpimeno on hyvin epävarma, sillä ainakin Demokraattinen unionistipuolue, Työväenpuolue, Skotlannin kansallispuolue sekä liberaalidemokraatit ovat ilmoittaneet vastustavansa sitä.

Johnsonin johtamalla konservatiivipuolueella on alle 290 ääntä, joten pelkät konservatiivipuolueen äänet eivät riitä sopimuksen läpivientiin. Sen lisäksi konservatiivipuolueessa on kapinasiipi, joka vastustaa erosopimuksen läpivientiä.

Osa edustajista on ilmaissut olevansa epävarmoja kannastaan, joten heillä on ratkaiseva asema äänestyksen lopputuloksessa.

Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt