X
SULJE MAINOS
Toomas Hendrik Ilves toimi Viron presidenttinä vuosina 2006-2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Toomas Hendrik Ilves: Meistä on tullut Kremlin rikoskumppaneita

Viron ex-presidentti sanoo, että vielä neuvostoaikana länsimaat vastustivat korruptiota ja rikoksia, mutta eivät enää.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves katsoo, että länsimaat ovat hylänneet periaatteensa ja ryhtyneet Venäjän kanssarikollisiksi. Hänen mukaansa syynä on rahan- ja vallanhimo.

– Meitä on tullut rikoskumppaneita, jotka tekevät yhteistyötä vapauden vihollisten kanssa, ja jotka toimivat vastoin valistuksen perintöä, vastoin laillisuusperiaatetta ja ihmisoikeuksia, Ilves arvostelee.

Ilves puhui tiistaina Varsovan turvallisuuskonferenssissa, jossa venäläiselle oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyille myönnettiin Vapauden ritarin tunnustuspalkinto.

Ilves sanoo, että ennen kommunismin romahtamista länsimaat pystyivät nykyistä suoraselkäisemmin vastustamaan ”tosielämän Mordoria, Neuvostoliittoa”. Neuvostoliiton väärinkäytökset nostettiin esille hallituksissa, parlamenteissa ja kaikilla mahdollisilla kansainvälisillä foorumeilla, hän toteaa. Neuvostoliitto kuului aatteellisesti eri leiriin, joten moraalinen selkäranka piti.

– Komissaarin ja politbyroon jäsenet eivät voineet ostaa huviloita Rivieralta, hiihtolinnoja St. Moritzista, asuntoja Yhdysvaltain presidentin pilvenpiirtäjästä eivätkä he voineet rantautua 100-metrisillä jahdeillaan St. Tropeziin eivätkä Piraeusiin.

Jos länsimainen poliitikko neuvostoaikoina otti vastaan rahaa totalitaarisen hallinon edustajalta, sitä pidettiin vakoiluna tai lahjontana, Ilves sanoo.

– Nykyisin länsi on hylännyt tämän kirkkaan periaatteen.

Ilves katsoo, että länsimaiden hallituksista ja poliitikoista ”kiemurtelee korruption löyhkä”. Hän lukee syypäiksi ahneet hallitukset, jopa vuosisatoja vanhat yliopistot, pankkiirit, lakimiehet ja kirjanpitäjät, jotka pesevät rahaa ja siivoavat ihmisten taustoja.

– Meidän korruptiomme avustaa, tukee, ylläpitää ja ravitsee Kremlin pajarien ja heidän kätyriensä murhia ja ryöstöjä. Se (korruptiomme) tukee muita vastenmielisiä hallituksia ympäri maailman.

Ilves muistuttaa, että Venäjän vallanpitäjät säilyttävät rahojaan länsimaissa, koska kotimaassa he voivat milloin tahansa menettää ne. Hänen mielestään länsimaissa pitää ottaa laajasti käyttöön laki, joka kriminalisoi selittämättömästi hankitun omaisuuden. Lisäksi viisumien myöntämistä pitää kiristää, jotta Venäjän tiedustelun agentit eivät pääse ”murhaamaan kansalaisiamme”, hän vaatii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt