Jätkäsaaren rakennustyömaata 2018. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Tontteja asunnoille jäljellä lähivuosiksi Helsingin seudulla

Käyttämättömän rakennusoikeuden määrä on vähentynyt, mutta sitä on vielä kymmeniä tuhansia asuntoja varten.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n mukaan rakennusoikeutta vielä jäljellä useiden kymmenien tuhansien asuntojen rakentamiseen pääkaupunkiseudulla.

HSY:n tonttivarantokatsauksen mukaan asumiseen tarkoitetun varannon määrässä ei viime vuonna tapahtunut isoja muutoksia. Kokonaisvaranto väheni hieman, koska pientalojen rakentamiseen tarkoitetun varannon määrä laski enemmän kuin kerrostalojen rakentamiseen tarkoitettu varanto kasvoi.

– Asuntotuotanto on ollut pääkaupunkiseudulla hyvin reippaassa vauhdissa, joten ei ole lainkaan yllättävää, että käyttämättömän rakennusoikeuden eli varannon määrä on vähentynyt. Pääkaupunkiseudun asuntotuotantomahdollisuudet ovat kuitenkin asemakaavatilanteen puolesta edelleen turvattu lähivuosiksi, kertoo HSY:n erityisasiantuntija Heikki Levola tiedotteessa.

Helsingissä kerrostalovarannon määrä on jo lähes kaksinkertainen pientalovarantoon verrattuna. Suurin uusi kerrostalovarannon keskittymä on Postipuisto, joka sijaitsee Maaliikennekeskukselta vapautuneella alueella Pasilan kaupunginosan pohjoisosassa. Isoja kerrostalovarantoja on myös esimerkiksi Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.

Espoossa kerrostalovarannot keskittyvät Länsimetron ja sen jatkeen läheisyyteen, Vermonniittyyn ja Suurpeltoon sekä Vantaalla Kivistöön. 

Pientalovaranto on melko tasaisesti jakautunut ympäri pääkaupunkiseutua. Eniten pientalojen rakentamismahdollisuuksia on jäljellä Espoossa.

– Asemakaavatilanne muuttuu, joten esimerkiksi oman asuinalueen tilanne voi näyttää vaikkapa vuoden kuluttua hyvinkin erilaiselta kuin mikä se nyt on. Lisäksi pitää muistaa, että asemakaavassa osoitettu rakentamismahdollisuus ei välttämättä johda toteutukseen, Levola muistuttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt