Paula Risikko. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Toivottavasti järki voittaa” – Paula Risikko kehottaa korjaamaan turvepäätökset

Elinkeinosta luopuminen aiheuttaisi satojen miljoonien tappiot, kokoomusedustaja pelkää.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen on syytä tarkistaa turvelinjaansa, kirjoittaa kansanedustaja Paula Risikko (kok.) Ilkka-Pohjalaisen mielipidekirjoituksessaan. Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö on vähintään puolitettava vuoteen 2030 mennessä ja lopetettava kokonaan 2030-luvun aikana, Risikko muistuttaa.

– Näiden virheellisten päätösten seuraukset ovat nyt osoittautumassa jopa pahemmiksi kuin osattiin arvioida. Päästöoikeuden hinnan nousu ja energiaturpeen veronkorotukset näyttäisivät johtavan siihen, että energiaturpeen käyttö laskee jopa 75 prosenttia jo vuoteen 2025 mennessä.

Turpeesta luopuminen vähentäisi 3 500 työpaikkaa, Risikko toteaa, viitaten Taloustutkimuksen laatimaan tutkimukseen.

– Koko maassa turvetuotannon ja -kuljetuksen alalla toimivien yritysten tappiot olisivat yli 800 miljoonaa euroa. Ne aiheutuisivat elinkeinon loppumisesta sekä tuotantoalueiden ja -kaluston arvonalennuksista, Risikko kirjoittaa.

Risikko pitää ”järjettömänä” sitä, että energiaturpeen käytön ja tuotannon pudotus vaikuttaa korvautuvan etenkin tuontihakkeella ja -puulla. Lisäksi vientuloja tuonutta ainespuuta käytetään nyt energiantuotannossa.

– Hallituksen olisi nyt viisasta tunnustaa, että tulipa tehtyä tyhmät päätökset ja sitten korjata ne pikavauhtia, Risikko toivoo

– Elinkeinoministeri (Mika) Lintilällä (kesk.) on varmasti tahtoa hoitaa tämä asia, mutta mahtavatko hänen hallituskumppaninsa niin vain luopua ideologisista vaatimuksistaan?

– Toivoa sopii, että järki voittaa. Luottaa siihen ei valitettavasti voi, hän päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt