Verkkouutiset

Suvilahti Summer -tapahtuma kesällä 2020. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Toiveena on, että hallitus nyt edistää tapahtumien toteutumista”

Tapahtumatakuu on tervetullut, mutta ei riitä, sanovat vihreiden kansanedustajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden kansanedustajat Pirkka-Pekka Petelius ja Inka Hopsu pitävät tapahtumatakuuta tervetulleena, ja toivovat Sanna Marinin (sd.) hallituksen nyt edistävän terveysturvallisten tapahtumien toteutumista.

Tapahtumatakuu antaisi taloudellista turvaa pandemian kanssa painiville tapahtumanjärjestäjille. Jos tapahtuma perutaan koronan vuoksi, on järjestäjän mahdollista saada tapahtumatuen kautta katettua kuluistaan 85 prosenttia.

Tapahtumatuen on tarkoitus astua voimaan kesäkuun alussa, ja eduskunta keskustelee siitä tiistaina.

– Tapahtumatakuu on odotettu ja tervetullut. Suurena toiveena on, että hallitus nyt samalla edistää terveysturvallisten tapahtumien toteutumista, Petelius sanoo kansanedustajakaksikon tiedotteessa.

– Nykyinen tilanne on hämmentänyt monia ja perustellusti tilanne on nähty epäoikeudenmukaisena. Tapahtumatoimialaa pitää kohdella tasapuolisesti suhteessa muihin toimialoihin ja niiden terveysturvallisuusriskeihin, Hopsu jatkaa.

Tapahtumateollisuuden liikevaihto on noin 2,35 miljardia euroa ja ala työllistää paitsi 20 000 vakituista työntekijää, myös 175 000 tilapäistä työntekijää. Tapahtumien ympärille keskittyy myös matkailu-, majoitus- ja ravintolatoimintaa, ja lisäksi ne työllistävät alihankintaketjujen kautta merkittävän määrän ihmisiä, kansanedustajat muistuttavat.

– Tapahtumateollisuuden merkitys pitää tunnistaa nykyistä paremmin osana Suomen taloutta ja työllisyyttä. Jos tapahtumia ei lähdetä rivakammin avaamaan, hidastaa se myös suotuisaa työllisyyskehitystä, Hopsu korostaa.

Taloudellisen näkökulman lisäksi kulttuuri- ja taideala on myös tärkeä ihmisten hyvinvoinnille, Petelius muistuttaa.

Tapahtumatakuu ei kuitenkaan ole riittävä keino helpottaa tapahtuma-alan ahdinkoa, kansanedustajat sanovat.

– Tapahtumatakuu on yksi työkalu tapahtuma-alan tukemisessa, mutta ei riittävä. Sen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi yhdistyspohjaiset tapahtumanjärjestäjät. Tapahtumatakuun ulottamista myös yhdistysmuotoisiin tapahtumajärjestäjiin tulisi siis selvittää ja harkita vakavasti, Hopsu esittää.

Petelius peräänkuuluttaa keskustelua kulttuurin ammattilaisten tukijärjestelmistä.

– Tapahtumateollisuudessa toimii hyvin erikokoisia toimijoita, joiden työn luonteet vaihtelevat. Tapahtumatakuun ja muiden tilapäisten tukimuotojen rinnalla olisikin tärkeää kehittää kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisille suunnattua tukijärjestelmää ja sosiaaliturvaa, joka toimisi erilaisissa tilanteissa.

Tarvitsemme ehkä enemmän kuin koskaan laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua universaalista perustulosta ja eri toimeentulonlähteitä huomioivasta yhdistelmävakuutuksesta, Petelius päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)