Verkkouutiset

Toinen virus saattoi suojata Aasian väestöä koronalta

Teorian mukaan koronaviruksen kaltainen taudinaiheuttaja levisi aiemmin useissa Itä-Aasian valtioissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkijat ovat etsineet uusia selityksiä sille, miksi uusi koronavirus vaikuttaa iskeneen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin monia muita alueita rajummin.

Eroja on aiemmin selitetty muun muassa Aasian maiden tiukoilla rajoitustoimilla, kasvomaskien korkealla käyttöasteella ja massiivisella virustestauksella.

Wall Street Journalin mukaan monet lääkärit ja tutkijat ovat pohtineet teoriaa, jonka mukaan osalla Aasian väestöstä olisi aiempaa suojaa SARS-CoV-2:ta muistuttavia viruksia vastaan. Esimerkiksi lievää flunssaa aiheuttavien muiden koronavirusten on jo aiemmin arveltu antavan ristisuojaa pandemian aiheuttanutta virusta vastaan.

Osittainenkin immuniteetti voisi estää vakavan Covid-19-taudinkuvan muodostumisen. Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa, Taiwanissa, Vietnamissa, Malesiassa ja Singaporessa tartuntamäärät ovat olleet epidemian huipullakin vain joitakin tuhansia päivässä.

Luku on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa vahvistettiin perjantaina lähes 229 000 uutta koronatapausta.

– On olemassa teoria, jolla on mielestäni melko vahvat perusteet. Sen mukaan Itä-Aasiassa uuden koronaviruksen kaltainen flunssavirus levisi laajasti ja sairastutti hyvin suuren määrän ihmisiä, Japanin terveysministeriöstä eläköitynyt korkea-arvoinen lääkäri Yasuhiro Suzuki sanoo.

– Toipuneilla on immuniteetti samankaltaiselle virukselle, vaikka kyseessä ei ole täydellinen suoja. Tämän vuoksi he eivät saa oireita tai ainakaan sairastu vakavasti, Suzuki jatkaa.

Länsimaissa tehtyjen tutkimusten mukaan tietyn väestönosan immuunijärjestelmä vaikuttaa tunnistavan SARS-CoV-2-viruksen, vaikka kyseiset ihmiset eivät ole koskaan altistuneet patogeenille. Tutkijat ovat selittäneet havaintoa aiemmilla nuhakuumeilla ja erityisesti muilla koronaviruksilla.

Eräässä brittitutkimuksessa uuden koronaviruksen tunnistavia vasta-aineita löytyi lähes 50 prosentilta lapsista ja nuorista. Bostonin yliopiston tutkimuksessa tietyille flunssaviruksille altistuneiden riski menehtyä Covid-19-infektioon arvioitiin jopa 70 prosenttia muita alhaisemmaksi.

Tokion yliopiston virustutkija Tetsuya Mizutani suhtautuu uuteen teoriaan epäilevästi, sillä hänen mukaansa suojavaikutusta antavat virukset eivät olisi pysyneet vain Aasiassa.

– Virukset olisivat levinneet ympäri maailman aivan yhtä nopeasti kuin SARS-CoV-2-virus, Mizutani sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)