Verkkouutiset

”Toinen Brexit-kansanäänestys olisi petos”

Euroopan parlamentin Brexit-keskustelu äityi kuumaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentti pääsi keskiviikkona puimaan tuoreeltaan Britannian parlamentin tiistai-illan murskatuomiota Britannian erosopimukselle ja tulevia EU-suhteita koskevalle poliittiselle julistukselle.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans esiintyi aluksi hillitysti. Hän tyytyi toteamaan, että komissio pahoittelee brittiparlamentin selvää päätöstä. EU odottaa, mitä parlamentin alahuone seuraavaksi tekee, mutta jatkaa sopimuksen ratifiointia.

EU:n Brexit-pääneuvottelija Michel Barnier oli haluton spekuloimaan eri skenaatioita siitä, mitä tulevina viikkoina tapahtuu. Barnier toisti EU:n reunaehtoja jatkolle: Irlantiin ei saa syntyä kovaa rajaa ja Britanniankin toivoma tullialue luodaan. Lisäksi tarvitaan puitteet EU:n ja Britannian tuleville suhteille.

Barnier korosti, että erosopimuksen ratifiointia on välttämätönta jatkaa. Tulevia suhteita koskeva julistus antaa vaihtoehtoja rakentaa toimiva suhde. Kyse on paljon enemmästä kuin taloudesta, koska kaikista aloista puolustusta myöten tulee sopia.

-Hallittu ero ehdoton painopisteemme, Barnier painotti.

Eron ajankohta 29. maaliskuuta on Britannian itse valitsema. Siihen on vain kymmenen viikkoa.

– Britannian tulee selkeyttää nyt, kuinka se toimii, jotta ero on hallittu.

Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmäjohtaja Manfred Weber ilmoitti olevansa ylpeä eurooppalainen, koska Britannian EU-ero ei ole saanut aikaan dominovaikutusta, jossa joku muu maa ilmoittaisi eroaikeistaan.

Weber on EPP:n kärkiehdokkaana toukokuun eurovaaleissa. Hän vetosi, että kansalaiset kieltäytyisivät tukemasta kansallismielisiä ryhmiä.

Europarlamentin demariryhmän Roberto Gualtieri piti Britannian EU-eroa historiallisena virheenä.

Europarlamentin Brexit-seurantaa johtava Guy Verhofstadt (ALDE) ei ollut yllättynyt äänestyksen murskaluvuista, koska brittikansanedustajat ovat hänen mukaansa aina kaikkea vastaan EU-asioissa. Nyt brittiparlamentilta kaivataan linjausta jonkin puolesta.

Keskustelu kuumeni kun Brexit-arkkitehtinä tunnettu Britannian Nigel Farage sai puheenvuoron. Farage syytti Britannian pääministeri Theresa Mayta ”katastrofaalisesta johtajuuden puutteesta”. Faragen mukaan toinen kansanäänestys EU-erosta olisi petos ja toisi vielä kielteisemmän tuloksen.

Brittikonservatiiveja edustava Sayed Kamall (ECR) kiitti Timmermansia ja Barnieria maltillisista puheenvuoroista, mutta muistutti, että Britannian johto on halunnut aina rajata EU-intergraation taloudelliseen yhteistyöhön, kun EU:ssa on suosittu laajaa poliittista integaatiota. Kamall yllätti esittämällä, että nyt tulisi auttaa Briannian pääministeriä.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) tulkitsi europarlamentin tiukkaa keskustelua niin, että brexitin kannattajat luovat nyt henkeä, että he voittaisivat, vaikka tulisi toinen kansanäänestys. Mukana on hänen mukaansa myös uhkailua.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) taas koki, että parlamentti sanoi selkeästi ei iltalypsylle. Hän katsoo, että EU-erossa julminta on, että siitä kärsisivät eniten tavalliset ihmiset, kun mahdollisuus tulonsiirtoihin supistuisi talouden ongelmien vuoksi.

 

HANNU TAAVITSAINEN

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)