LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Toimitusjohtaja US:lle: Kesäkuun alussa tuhannet yritykset konkurssissa?

Valtion kautta tähän mennessä kanavoitu raha ei ole saavuttanut yrityksiä tarpeeksi nopeasti.

Sähköiseen taloushallintoon erikoistuneen Accountorin 9.4. keräämän laskutusdatan mukaan koronakriisi iskee kaikille toimialoille. Yhtiön toimitusjohtaja Niklas Sonkin sanoo Uudelle Suomelle pelkäävänsä, että rajun muutoksen myötä tuhannet yritykset ovat konkurssissa kesäkuun alkuun mennessä.

Merkittäviä sopeutustoimia tarvitaan vähintään viidenneksessä yrityskentästä.

– Raju muutos huonompaan on tapahtunut vain kolmessa viikossa. Minua aidosti pelottaa se, että kesäkuun alussa tuhannet yritykset ovat konkurssissa, koska niillä ei ole koronan takia maksuvalmiutta, Sonkin pelkää.

Hänen mukaansa yritykset tarvitsevat suoraa ja erittäin nopeaa julkista tukea. Accountorin reaaliaikainen data kertoo, että tilanne menee useilla toimialoilla yhä huonompaan suuntaan. Tähän mennessä valtion kautta kanavoitu raha ei ole saavuttanut yrityksiä kyllin nopeasti, eivätkä yritykset usein saa lainaa pankista.

Accountorin keräämän datan perusteella yli 50 prosenttia laskutuksestaan ovat vain kolmessa viikossa menettäneet majoitus-, ravitsemus-, taide-, viihde- ja virkistystoimialat. Suurtyöttömyyden riski kasvaa päivä päivältä.

Sonkinin mukaan todellisuus voi olla tätäkin huonompi.

– Vain osa kustannuksista on sopeutettavissa. Ihmisiä voi lomauttaa tai irtisanoa, mutta vuokrat sekä sähkö- ja vesilaskut jatkavat juoksemistaan, hän selittää.

Sekä teollisuudessa että viestinnässä noin viidenneksellä yrityksistä liikevaihto on vähentynyt merkittävästi. Noin puolta näiden toimialojen yrityksistä kriisi ei kuitenkaan ole vielä koskettanut. Toimitusjohtajan  mukaan sekä sote-ala että rakentaminen ovat poikkeuksia. Niiden laskutus on menneen 14 päivän aikana jopa noussut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt