Verkkouutiset

Toimittajan kauhunaika Iranissa – syytettiin CIA:n vakoojaksi

Teheranissa työskennellyt joutui yllättäen Iranin ydinohjelman neuvotteluiden pelinappulaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranissa 544 päiväksi vankilaan joutunut toimittaja Jason Rezaian kertoo kokemuksistaan tuoreessa kirjassaan.

Washington Post -lehdelle työskennellyt Rezaian oli lähdössä vaimonsa kanssa juhliin heinäkuussa 2014 Teheranissa sijainneesta asunnostaan. Pariskunta kohtasi yllättäen hississä aseistautuneen miehen, joka pakotti heidät takaisin kotiinsa. Naamioituneet turvallisuuspalvelun agentit mylläsivät asunnon etsiessään mahdollisia todisteita.

New York Postin mukaan Rezaianille kerrottiin vankilassa, että hänen epäiltiin olevan todellisuudessa CIA:n asemapäällikkö Iranissa. Toimittajalta kysyttiin kuulusteluissa erityisesti vuonna 2010 aloitetusta Kickstarter-joukkorahoituskampanjasta, jonka aiheena oli avokadojen puute Iranissa. Toteutumatta jääneen, humoristisen projektin tarkoituksena oli herättää keskustelua Iranin eristäytymisestä muusta maailmasta.

Kuulustelija ei uskonut selitystä, vaan väitti avokadojen olevan vakoojien koodikieltä. Hän ei myöskään kyennyt ymmärtämään netin joukkorahoituskampanjoiden perusperiaatteita Rezaianin lukuisista yrityksistä huolimatta.

– Miksi ihmiset antaisivat tuntemattomille ihmisille rahaa merkityksettömiin hankkeisiin, kuulustelija tivasi kerta toisensa jälkeen.

Valot pidettiin päällä ahtaassa sellissä

Turhautuneet vartijat sysäsivät hänet lopulta ahtaaseen eristysselliin, jonka valoja pidettiin päällä vuorokauden ympäri. Sänkynä toimi lattialle asetettu kulunut persialainen matto.

Myöhemmin Rezaiania syytettiin yrityksestä lisätä baseballin suosiota Iranissa, koska hän oli kirjoittanut artikkelin paikallisesta urheilijasta. Toimittajan kerrottiin myös käyttäneen sanaa ”radiohiljaisuus” eräässä sähköpostissaan, mikä oli iranilaisten mielestä selvä todiste vakoilusta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati useassa puheenvuorossaan Jason Rezaianin vapauttamista. Vartijat alkoivat kuitenkin kohdella häntä suopeammin vasta Iranissa suositun nyrkkeilijälegenda Muhammad Alin vetoomuksen jälkeen.

Rezaian todettiin myöhemmin syylliseksi, mutta tuomion pituus jäi edelleen mysteeriksi. Hänet vapautettiin lopulta tammikuussa 2016 ja lennätettiin Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Presidentti Obaman neuvonantaja Ben Rhodes pahoitteli tapausta ja kertoi, että Iran oli käyttänyt Rezaiania pelinappulana ydinohjelmaa koskevissa neuvotteluissa.

Rezaian opettaa nykyisin vaimonsa kanssa journalismia Harvardin yliopistossa. Hän on myös vaatinut Iranilta oikeusteitse miljardin dollarin suuruisia korvauksia perusteettomasta vankeudestaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)