X
SULJE MAINOS

Tohtoreita valmistui ennätysmäärä – kortistoonko, kysyy Tieteentekijöiden liitto

Yliopistot ylittivät viime vuonna tohtoritavoitteensa.

Opetushallinnon Vipunen-tilastopalveluun juuri ilmestyneiden lukujen mukaan uusia tohtorintutkintoja tuli kaikkiaan 1860. Edellisen vuoden määrä ylittyi reippaasti, sillä vuonna 2013 tohtoreita valmistui 1724. Yliopistojen tohtoritavoite on 1600 tutkintoa vuodessa.

Tohtoriennätys syntyy samaan aikaan, kun tohtoreitten työttömyys on pahimmillaan. Viime vuoden joulukuussa työttömiä tohtoreita oli 886, kun 2013 joulukuussa heitä oli 685 – kasvua siis noin 30 prosenttia. Vaikeinta työllistyminen on biologian ja biokemian aloilta.

Tieteentekijöiden liiton mukaan tohtorituotannon vähentämistä pitäisi jo tosissaan pohtia. Liitto on jo pitkään edellyttänyt tohtoritutkintojen määrän vähentämistä niillä aloilla, joilla on eniten työttömiä tohtoreita.

– Nyt pitäisi jo vakavissaan harkita tohtoritavoitteen yleistä vähentämistä. Vaikka yliopistojen rahoitusmallia on uudistettu, pakottaa se yliopistot vieläkin kilpailemaan keskenään tohtorintutkintojen määrissä, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

– Kouluttavatko yliopistot tohtoreita suoraan kortistoon? Erittäin huolestuttavaa on myös se, että tohtoreitten työttömyyskaudet ovat pidentyneet, hän sanoo.

Koikkalaisen mukaan tohtoreitten työnsaantimahdollisuudet eivät ole kohentumassa. Vajaa kolmannes valmistuneista tohtoreista on voinut sijoittua akateemiselle uralle – muiden pitää löytää töitä muualta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt