Boiko lennätti drooninsa parvekkeeltaan Novosibirskissä. Kuvakaappaus videolta / Сергей Бойко / Youtube.com

Kremlin vastustaja nolaa videolla Venäjän poliisin lennokilla

Eri puolilla Venäjää tehtiin yli 200 kotietsintää oppositioaktivistien koteihin ja toimitiloihin.

Venäjän viranomaiset kohdistivat kuluneen viikon aikana kolmessa aallossa yli 200 ratsiaa 41:ssä eri venäläiskaupungissa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin johtaman Korruptionvastaisen säätiön (FBK)  toimijoiden koteihin ja toimitiloihin.  Huippuhetki oli torstaiaamuna, jolloin tehtiin peräti yli 150 kotietsintää ainakin 34 kaupungissa. Yli 1000 turvallisuusorganisaatioiden työntekijää osallistui operaatioon.

Joukkoratsiat toteuttiin vain neljä päivää sen jälkeen, kun valtapuolue Yhtenäinen Venäjä oli menettänyt kolmasosan paikoistaan Moskovan kaupunginduuman vaaleissa. Vaikka oppositioehdokkaat eivät saaneetkaan osallistua vaaleihin, kehotti Navalnyi tukijoitaan keskittämään äänensä niille virallisille ehdokkaille, joilla oli paras mahdollisuus estää Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan valituksi tuleminen.

Virallisesti kotietsinnöissä ja pidätyksissä oli kyse rahanpesututkinnasta, mutta erityisenä tavoitteena oli saada takavarikoitua FBK-järjestön aktiivien hallussa olevaa materiaalia, jonka uskotaan kertovan hallinnon ja viranomaisten korruptiosta. Tietokoneiden kovalevyt ja muu digitaalinen aineisto takavarikoitiin.

Navalnyin asiamies Novosibirskissä Sergei Boiko keksi ovelasti lennättää SSD-massamuistinsa turvaan droonilla eli nelikopterilla samaan aikaan, kun viranomaiset yrittivät hakata yllättävän kestävää ovea auki. Novosibirskin pormestarinvaaleissa juuri toiseksi sijoittunut Boiko kuvasi tapahtumat videolle (alla) Drooni kuulemma saapui kohteeseensa ja tiedot päätyivät turvaan.

Viranomaiset eivät pitäneet moisesta käyttäytymisestä ja tekivät seuraavana päivänä aamuseitsemältä ratsian Boikon epäpoliittisen pikkuveljen kotiin.

– Drooni ei eilen [torstaina] kylläkään lentänyt sinne, mutta se ei siltikään estänyt turvallisuusviranomaisia sahaamasta hänen oveaan auki sekä aloittamasta etsintöjä ilman lakimiestä ja väärien todistajien läsnäollessa. Mikä tarkoitus tällaisella etsinnällä? Aiheuttaa äidilleni sydänkohtaus? Painostaa minua perheeni kautta? kommentoi Boiko Facebook-profiilissaan.