Verkkouutiset

TK: Punainen elintarvikeväri tulee murskatuista hyönteisistä

Fetaa värjätään synteettisellä patenttisinisellä, koska se saa juuston näyttämään valkoisemmalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elintarvikevärit voivat olla eläin- ja kasviperäisiä tai synteettisiä. Esimerkiksi punainen väri on usein peräisin murskatuista hyönteisistä, kertoo Tieteen Kuvalehti.

Karmiiniksi kutsuttu punainen väriaine E-120 on peräisin Meksikossa ja Etelä-Amerikassa elävistä kokenillikirvoista, jotka viihtyvät opuntiakaktuksissa. Väriaine uutetaan kuivatuista naaraista, ja sillä värjätään esimerkiksi juomia, makeisia ja kosmetiikkaa.

Sekä luonnon- että tekoväreillä on EU:ssa lisäaineiden E-koodi numeroväliltä 100–199.

Kasvipohjaisiin väriaineisiin kuuluu aniliininpunainen, maultaan jokseenkin neutraali E-162, jota käytetään muun muassa kastikkeissa ja makeisissa. Sävyn antaa betaniini-niminen yhdiste, jota on runsaasti punajuurissa.

Fetaa värjätään synteettisellä patenttisinisellä (E131), koska se saa juuston näyttämään valkoisemmalta imemällä itseensä oranssinkeltaista valoa. Sen käyttö on kielletty Norjassa ja Yhdysvalloissa, mutta EU:ssa sitä saa käyttää elintarvikelisäaineena.

Kolat ja jotkin viskit saavat leimallisen värinsä sokerikulööristä, jota valmistetaan teollisesti lämmittämällä hiilihydraatteja typpi- tai rikkiyhdisteiden kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)