Elintarvikevärit voivat olla eläin- ja kasviperäisiä tai synteettisiä. Esimerkiksi punainen väri on usein peräisin murskatuista hyönteisistä, kertoo Tieteen Kuvalehti.
Karmiiniksi kutsuttu punainen väriaine E-120 on peräisin Meksikossa ja Etelä-Amerikassa elävistä kokenillikirvoista, jotka viihtyvät opuntiakaktuksissa. Väriaine uutetaan kuivatuista naaraista, ja sillä värjätään esimerkiksi juomia, makeisia ja kosmetiikkaa.
Sekä luonnon- että tekoväreillä on EU:ssa lisäaineiden E-koodi numeroväliltä 100–199.
Kasvipohjaisiin väriaineisiin kuuluu aniliininpunainen, maultaan jokseenkin neutraali E-162, jota käytetään muun muassa kastikkeissa ja makeisissa. Sävyn antaa betaniini-niminen yhdiste, jota on runsaasti punajuurissa.
Fetaa värjätään synteettisellä patenttisinisellä (E131), koska se saa juuston näyttämään valkoisemmalta imemällä itseensä oranssinkeltaista valoa. Sen käyttö on kielletty Norjassa ja Yhdysvalloissa, mutta EU:ssa sitä saa käyttää elintarvikelisäaineena.
Kolat ja jotkin viskit saavat leimallisen värinsä sokerikulööristä, jota valmistetaan teollisesti lämmittämällä hiilihydraatteja typpi- tai rikkiyhdisteiden kanssa.