Timo Soini Ylellä: Ulkomaille maksettavia lapsilisiä pitää rajoittaa

Britannian pääministeri ajaa muista EU-maista Britanniaan tulevien työntekijöiden sosiaalitukien jäädyttämistä ja ulkomaille maksettavien lapsilisien rajoittamista.

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan Britannian pääministeri David Cameronin vaatimukset ulkomaille maksettavien lapsilisien rajoittamisesta on järkevää politiikkaa.

– Kyllähän tämä lapsilisäasia on meille suomalaisillekin tärkeä asia. Jos meillä on virolaisia työntekijöitä, kuten paljon on, niin olisi paljon järkevämpää maksaa lapsilisät Viron elintason mukaan, ei Suomen elintason mukaan. Tosin maiden elintasojen välinen ero supistuu, koska Viro nousee taloudellisesti, Timo Soini sanoi Ylen Ykkösaamussa.

EU:n torstaina alkaneessa huippukokouksessa keskustellaan perjantaina Ison-Britannian jäsenyysehdoista. EU-maiden johtajat yrittävät saada Britannian pysymään osana unionia. David Cameron ajaa muista EU-maista Britanniaan tulevien työntekijöiden sosiaalitukien jäädyttämistä ja ulkomaille maksettavien lapsilisien rajoittamista.

– Kyllä tämä on aivan järkeenkäypää politiikkaa. Sama koskee ulkomailla asuvia suomalaisia. Näistä ei saa tulla sellaisia vetovoimatekijöitä, että ne vääristävät näitä asioita.

– Minä olen kyllä brittien kanssa tässä samaa mieltä, että tällainen ratkaisu tarvitaan.

Keskusteluja käytiin aamuyöhön asti. Britannia käy perjantaiaamuna kahdenkeskisiä neuvotteluja itäisen Keski-Euroopan maiden kanssa. Britanniassa on paljon maahanmuuttajia näistä maista.

Itäisen Keski-Euroopan maat eivät hyväksy suosiolla sosiaalietuuksiin tehtäviä leikkauksia, jotka Britannia haluaa tehdä. David Cameonin mukaan lapsilisät, joita maksetaan Britanniassa olevien maahanmuuttajien lähtömaissa oleville lapsille, pitäisi maksaa lähtömaan elintason mukaan.

Britanniassa saatetaan järjestää kansanäänestys jo kesäkuussa. Britit voivat silloin äänestää itsensä ulos EU:sta. Britannian pääministeri David Cameron haluaa uudistaa Britannian EU-jäsenyyden ehtoja ennen kansanäänestystä.

Sosiaalitukien ja lapsilisien rajoittamisen lisäksi Cameron haluaa EU:lta takuut siitä, että Britannia voi jäädä syvenevän EU-yhteistyön ulkopuolelle ja että euron ulkopuolisia maita ei syrjitä EU-päätöksenteossa.

David Cameron haluaa solmia neuvotteluissa sopimuksen, jolla hän voi selittää äänestäjille, miksi Britannialla on parempi olla EU:ssa kuin sen ulkopuolella. Jos ratkaisua ei saada aikaan tarpeeksi nopeassa tahdissa, Britannian EU-kansanäänestys järjestetään todennäköisesti vasta kesän jälkeen.

Kommentit