Verkkouutiset

Timo Soini: GPS-häirintä aiheuttanut huolta Suomessa

Ulkoministeri nosti Pohjois-Suomen signaalihäirinnän esiin keskusteluissa Sergei Lavrovin kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoo käsitelleensä Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa maiden kahdenvälisiä suhteita ja ajankohtaisia turvallisuuskysymyksiä.

Soini kertoi tiedotustilaisuudessa nostaneensa esille myös Pohjois-Suomeen yltäneen GPS-signaalihäirinnän, jota on havaittu jo viisi kertaa viimeisen puolentoista vuoden aikana. Tähän mennessä häirintä on vaikuttanut pohjoisessa lähinnä lentoliikenteeseen. Haasteena on, että myös poliisi ja pelastustoimi ovat monissa tehtävissä satelliittipaikannuksen varassa.

– Taannoiset häiriöt Pohjois-Suomen GPS-signaalissa aiheuttivat tarpeettomia riskejä muun muassa lentoliikenteelle. Ne aiheuttivat huolta suomalaisissa, Timo Soini sanoi.

Ulkoministerit luonnehtivat tapaamistaan yleisesti ottaen ”antoisaksi, hyödylliseksi ja rakentavaksi”. Lavrovin mukaan Suomi ja Venäjä ovat onnistuneet säilyttämään EU-pakotteista huolimatta ”hyvän naapuruuden suhteet”. Hän myös ilmaisi tukensa presidentti Sauli Niinistön aloitteelle Itämeren ilmailuturvallisuuden parantamisesta.

– Maidemme presidentit keskustelevat säännöllisesti, ja heidän välilleen valmistellaan parhaillaan uutta tapaamista. Vuoropuhelu jatkuu myös ministerien, parlamenttien ja virastojen välillä, Lavrov totesi.

Timo Soini korosti venäläisturistien olevan erittäin tervetulleita Suomeen ja huomautti rajanylitysten pysyneen vuosittain noin yhdeksässä miljoonassa hengessä. Myös rajayhteistyö on toiminut viime vuosina sujuvasti.

Keskusteluissa käsiteltiin monia kansainvälisiä kysymyksiä, kuten uskonnonvapauden tilaa Venäjällä ja Venezuelan kriisiä. Timo Soini kertoi pitävänsä keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen kariutumista valitettavana ja kehotti suurvaltoja jatkamaan vuoropuhelua asian tiimoilta.

– Tällä sopimuksella on ollut hyvin keskeinen merkitys Euroopan turvallisuudelle, kun muistamme sen historiallisen kontekstin. Ydinaseet olivat silloin hyvin suuri huoli, ja mielestäni tämä historian opetus on syytä ottaa vakavasti. Sopimuksen lopullinen kaatuminen voisi merkitä riskiä uudesta ydinasekilpailusta, Soini sanoi.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)