Kansanedustaja ehdottaa hätänappia lasten ja nuorten käyttämiin viestittelyohjelmiin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Timo Heinonen: Nettihoukuttelijoiden ilmiantoihin tarvitaan hätänappi

Grooming eli nettihoukuttelu on kansanedustajan mukaan yleistynyt.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ehdottaa lasten ja nuorten käyttämiin viestittelyohjelmiin hätänappia, jota painamalla voisi tehdä ilmiannon groomingista eli nettihoukuttelusta.

– Tällä tavalla voisi välittömästi tehdä ilmiannon groomingista, kun sen kohteeksi joutuu.

Groomingilla tarkoitetaan internetissä alkavaa nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen valmistelua. Hälytysnappi on osittain käytössä jo esimerkiksi Facebookissa. Tätä kautta käyttäjä voi tehdä ilmoituksen epäilyttävästä tai rikollisesta materiaalista, kuten lapsipornosta.

Timo Heinosen mukaan tärkeää olisi selvittää, voisiko hälytysnapin saada myös muihin sosiaalisen median palveluihin ja viestiohjelmiin.

– Oulun, kaikkia järkyttäneet, lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt liittyvät tähän grooming-ilmiöön. Nämä etenevät lähes aina niin, että ensin tekijä luo lapseen tai nuoreen netissä luottamuksellisen suhteen ja siitä edetään sitten seksuaaliseen hyväksikäyttöön joko netissä tai niin kuin Oulussa myös fyysisiin rikoksiin, Heinonen sanoo.

– Lapsille ja nuorille pitäisi nyt myös kaikkien aikuisten kodeissa ja kouluissa puhua tästä groomingista ja sen todellisista vaaroista. Tilanne on räjähtämässä käsiin.

Heinonen on tyytyväinen hallituksen lisätalousarvioesitykseen, jossa nettipoliisitoiminnalle myönnetään 1,6 miljoonan euron lisämääräraha. Tämän tavoitteena on parantaa poliisien mahdollisuuksia seksuaalirikosten torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn. Lisäksi lasten ja nuorten houkuttelun ja hyväksikäytön eli groomingin vastaisiin toimenpiteisiin osoitetaan 1,8 miljoonaa euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt