Mielenosoittaja kantamassa Valko-Venäjän aiempaa lippua, jota opposition kannattajat käyttävät tunnuksenaan. LEHTIKUVA / AFP Sergei Gapon

Timo Heinonen: MM-kisat pönkittäisivät Valko-Venäjän diktatuuria

Kokoomusedustajasta paitsi EU:n myös urheilumaailman pitäisi toimia demokratiaa tukien.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinosesta urheilulla on merkitystä sillanrakentajana, mutta hänestä sen avulla ei ole enää soveliasta ylläpitää ja tukea diktatuurisia ja ihmisoikeuksia polkevia hallintoja. Jääkiekon vuoden 2021 MM-kisat on määrä järjestää Latvian ja Valko-Venäjän pääkaupungeissa. Latvian pääministeri Krišjānis Karinš on kuitenkin ilmoittanut Valko-Venäjän tapahtumien vuoksi Latvian kieltäytyvän järjestämästä MM-kisoja tämän kanssa.

– Urheilua ja politiikkaa ei yleisesti haluta sekoittaa, mutta kyllä urheilumaailmankin pitää ottaa tänä päivänä paljon tarkempi ote tällaisten toimien kitkemiseksi. Suuret urheilutapahtumat näyttävät vain pönkittävän kyseenalaista valtaa niin Valko-Venäjällä kuin muissakin vastaavalla tavalla toimivissa maissa, Heinonen toteaa.

Heinosesta Suomi voisi olla avainasemassa vaihtoehtojen etsimisessä.

– Suomen tulisi tässä ottaa aktiivinen rooli. Meillä löytyy kisoille ja tapahtumille järjestäjiä myös sellaisista maista missä kaikkien ääni saa kuulua ja yhteiskuntaa rakennetaan demokraattisesti.

Heinonen vaatii Suomea ajamaan EU:ssa läpi päätöksiä, joilla Valko-Venäjä ja sen presidentti Aljaksadr Lukašenka saadaan lopettamaan esimerkiksi väkivalta rauhanomaisia mielenosoituksia kohtaan.

– Valko-Venäjän toimet tulee tuomita yksiselitteisesti ja ryhtyä myös toimiin, joilla maassa opposition toiminta turvataan ja osana tätä rauhanomaiset mielenosoitukset. Eurooppa ei voi katsoa hiljaa vieressä, kun Euroopassa väkivallalla käydään oman kansan kimppuun ja ajetaan oppositiota maasta pois, Heinonen toteaa tiedotteessa.

Valko-Venäjällä pidettyjä presidentinvaaleja pidetään laajasti vilpillisinä ja tästä nousseita demokratiamielenosoituksia on tukahdutettu väkivalloin.

– Valko-Venäjän toimintaa ei voi hyväksyä eikä katsoa läpi sormien. EU:n tulee tapahtumat tuomita ja asettaa myös maalle pakotteita tilanteen normalisoimiseksi. Euroopan tulee yhdessä puolustaa demokratiaa kaikissa tilanteissa ja kaikissa maissa. Jos emme täällä pidä kiinni demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteesta niin miten voimme muuallakaan niitä puolustaa ja vaatia kunnioittamaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt