Verkkouutiset

Timo Harakan ”pienituloisiin” kuuluu yli puolet kotitalouksista

Ministerin mukaan polttoaineveron mahdollinen korotus korvattaisiin täysin, jos nettotulot jäävät alle 40 000 euroon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) puolustaa ministeriönsä työryhmän raporttia, jossa esitetään eri keinoja liikenteen kasvihuonepäästöjen puolittamiseen vuosikymmenen loppuun mennessä.

Harakka totesi Ylen A-studiossa, että uusiin veronkorotuksiin turvaudutaan vasta viimeisenä keinona. Niiden vaikutukset korvattaisiin täysimääräisesti pienituloisimmille ja syrjäseuduilla asuville.

Ministerin mukaan kyseessä olisi tulonsiirto, eli ”pankkitilille ilmestyisi rahaa”.

– Olen itse ajatellut, vaikka siis hallitus ei ole vielä tehnyt mitään valintoja, että polttoaineen veronkorotus olisi se viimesijainen keino, eli kaikki muut käytettäisiin ensin, Timo Harakka sanoi.

– [Aalto-yliopiston tutkimuksessa] on tultu siihen tulokseen, että pienellä osalla siitä hinnannoususta, jos se kompensoidaan pienituloisimmille, sanotaan nyt vaikka perhekunnille, joilla on alle 40 000 euroa käytettävissä olevia tuloja, saataisiin se täysin kompensoitua, Harakka jatkoi.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten kotitalouksien käytettävissä olevat rahatulot olivat vuonna 2017 keskimäärin 38 920 euroa. Kotitalouksien nettotulojen mediaani oli 31 930 euroa.

Pienituloisuusraja oli yhden henkilön taloudella 14 750 euroa vuodessa eli 1 230 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Tuloilla tarkoitetaan verojen jälkeisiä rahatuloja, jotka koostuvat työ- ja omaisuustuloista ja tulonsiirroista.

Tilastokeskus määritteli vuonna 2016 kahden aikuisen kotitalouden pienituloisuusrajaksi 21 650 euroa. Kahden aikuisen ja neljän alle 14-vuotiaan lapsen kotitaloudessa raja oli 38 960 euroa.

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen huomauttaa, että 40 000 euron kotitalouskohtaisella nettotulolla nousisi kuudenteen tulodesiiliin.

– Eli Harakka määrittelee vähävaraisiksi enemmistön suomalaisista, Satonen kirjoittaa Facebookissa.

Myös ajatusta alueellisesta kompensaatiosta on pidetty epäkäytännöllisenä.

– Kohta esimerkiksi minun kotikunnassani lähes kaikki saavat Timo Harakan lupaamaa kompensaatiota. Kyllä lähtee käytetyn auton kauppa ja polttoainemyynti pyörimään, Arto Satonen toteaa.

Timo Harakka kertoi keskiviikkona Twitterissä puhuneensa nimenomaan perhekunnista eli yleensä kahden aikuisen nettotuloista.

LUE MYÖS:
Ministerin veroidea hämmästyttää: Ei ole edes aprillipäivä (VU 28.10.2020)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)