X
SULJE MAINOS
Suomen Kansallisooppera Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Tilanne on kohtuuton” – kulttuuriala vetoaa koronapassista

Toimijat eivät pysty ennakoimaan toimintaansa epämääräisten ohjeiden takia.

Suomen kansallisooppera ja -baletti, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri vetoavat hallitukseen kulttuurialan tilanteen helpottamiseksi.

Toimijat kertovat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan odottavansa ”pelonsekaisissa tunnelmissa” pian alkavan esityskauden yleisötilaisuuksia koskevia ratkaisuja. Tällä hetkellä tiedossa on tilanne ainoastaan 10. elokuuta saakka, ja tällä viikolla odotettava aluehallintoviranomaisen seuraava ratkaisu ulottunee vain elokuun loppuun asti.

– Emme pysty kertomaan alkavan kauden tilanteesta laajalle ja monimuotoiselle yleisöllemme. Haromme pimeässä, muun muassa Suomen Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi ja pääkapellimestari Harri Lintu kirjoittavat toimijoiden yhteisessä mielipidekirjoituksessa.

Toimijoiden mukaan epämääräisyys viime hetkellä annetuissa säännöissä, lain tulkinnassa sekä mekaaninen kaikissa tilaisuuksissa edellytetty kahden metrin turvaväli halvaannuttavat esitystoiminnan niin oopperassa, teattereissa kuin konserttisaleissakin siitäkin huolimatta, että erinomaisten järjestelyjen ansiosta rokotustilanne on edennyt hyvin.

– Tilanne on kohtuuton ja epäreilu niin suomalaisten taiteilijoiden kuin yleisöjenkin kannalta, toimijat sanovat.

– On selvää, että muutokset epidemian kulussa vaikeuttavat pitkän aikavälin ratkaisujen tekemistä. Oikeus kokea ja osallistua elävään taiteeseen tulisi silti tässäkin vaiheessa mahdollistaa niille, joille se on koronaturvallisesti mahdollista. Me tarvitsemme yleisöjämme voidaksemme tehdä työtämme.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittämässä koronapandemian hybridistrategiansa elokuun aikana. Toimijat edellyttävät, että strategia näkisi kulttuurin välttämättömänä hyvinvoinnin lähteenä, eikä alan toimintaedellytyksiä tuhota.

– Ammattimaisten kulttuuritoimijoiden kyky järjestää tilaisuuksia turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikana on moneen kertaan osoitettu. Saksan, Ranskan ja Tanskan malli koronapassin hyödyntämisestä on esimerkki luovuudesta ja ratkaisukeskeisyydestä. Rokotustodistus tai tuore negatiivinen testitulos yhdistettynä maskiin ja muihin huolellisiin järjestelyihin paikkanumeroidussa katsomossa avaavat askeleen eteenpäin.

–  Vastaava ratkaisu järkevällä, Suomen olosuhteisiin soveltuvalla tavalla tulee ottaa käyttöön pikaisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt