X
SULJE MAINOS
EU-komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Tilanne kiristyy EU:n ja Britannian ”makkarasodassa”

EU uhkaa jatkotoimilla Britanniaa, jonka ministerit nimittelevät unionia.

EU-komissio varoittaa Britanniaa siitä, ettei maa voi enää omalla päätöksellään viivyttää Brexit-sopimuksen täytäntöönpanoa. EU:n varoitus koskee tullitarkastuksia, jotka Britannian pitää tehdä Pohjois-Irlantiin vietäville ruokatuotteille ja tavaroille.

EU-komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič on julkaissut brittilehti Daily Telegraphissa artikkelin, jossa hän varoittaa Britannian hallitusta jatkotoimista.

– Jos Britannia tekee lähiviikkoina omia päätöksiä, EU ei epäröi vaan reagoi nopeasti, tiukasti ja päättäväisesti, jotta Britannia noudattaa kansainvälisen lain vaatimuksia, sanoo Šefčovič.

Konservatiivinen Daily Telegraph ja brittitabloidi Daily Mail ovat nimenneet kiistan makkarasodaksi. Nimitys tulee siitä, että heinäkuun alusta lähtien Brexit-sopimus rajoittaa Britanniaa viemästä kylmiä liharuokia, kuten makkaraa ja jauhelihaa, Pohjois-Irlantiin. Vientikielto taas johtuu siitä, että Pohjois-Irlanti noudattaa edelleen EU:n elintarvikelainsäädäntöä, josta Britannia irtaantui Brexitin takia.

Britannian maatalousministeri George Eusticen mielestä EU:n vaatimus on ”roskaa” (nonsensical) ja ”hullu” (bonkers). Hän katsoo, että EU:n tulisi olla vähemmän byrokraattinen ja joustaa Britannian vaatimusten edessä.

Kiistan takana on Brexit. EU ja Britannia sopivat joulukuussa 2019, että Britannialle kuuluva Pohjois-Irlanti noudattaa EU:n sisämarkkinasääntöjä. Asia kirjattiin Brexit-sopimuksen erityiseen Pohjois-Irlanti-pöytäkirjaan. Syynä kirjaukseen oli, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan tulee säilyä avoimena, koska vanha rauhansopimus vaatii näin. Kirjauksesta seuraa, että Britanniasta Pohjois-Irlantiin vietävät tavarat pitää tullata Pohjois-Irlannin satamissa.

Vaatimus tullaamisesta tuli voimaan tänä vuonna, mutta keväällä Britannia ilmoitti, ettei se aio tehdä niitä. Se on omalla päätöksellään jatkanut siirtymäkautta, jonka piti loppua asteittain vuoden alusta lähtien. EU:n kanssa sovitun siirtymäkauden aikana tavaroita sai viedä ilman tarkastuksia. EU ei hyväksy siirtymäkauden jatkamista, vaan se on aloittanut oikeustoimet Britanniaa vastaan.

Britannian Brexit-ministeri David Frost myönsi maanantaina BBC:n mukaan, että Britannia on aliarvioinut Pohjois-Irlanti-pöytäkirjan vaikutusta tavaroiden vientiin. Hän on syyttänyt EU:ta ”juridisesta ahdasmielisyydestä” (legal purism).

EU ja Britannia neuvottelevat keskiviikkona Lontoossa Pohjois-Irlannin tilanteesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt