Venäjän turvallisuuspalvelujen jakamassa kuvassa kolmen Ukrainan laivaston aluksen sanotaan etenevän suljetulla alueella kohti Kertsinsalmea. PHOTO SOURCE: Russian Federal Security Service SPUTNIK / LEHTIKUVA / RUSSIAN FEDERAL SECURITY SERVICE

Ukraina syytti Venäjää alustensa tulituksesta ja valtauksesta

Useiden ukrainalaisten kerrottiin haavoittuneen taistelussa Asovanmerellä.

Ukrainan mukaan Venäjä on tulittanut ja vallannut kolme sen alusta Venäjän sulkemalla Kertšinsalmella Asovanmerellä Krimin edustalla. Kyseessä ovat partioalukset Berdyansk ja Nikopol sekä pysäytetty hinaaja JanyKapu.

Ukrainan mukaan kuusi alusten miehistön jäsentä haavoittui taistelussa.

Puolenyön alla Venäjä myönsi kolmen rajan ylittäneen aluksen takavarikon. Venäjä sanoi tapausta Kiovan provokaatioksi.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kutsuma maan sotakabinetti oli yöllä koolla.

Ukraina vetoaa YK:n turvallisuusneuvoston koollekutsumiseksi Venäjän aggression takia.

Aiemmin kerrottiin, että Ukraina oli asettanut sota-aluksensa taisteluvalmiuteen Venäjän estettyä kolmelta Ukrainan laivaston alukselta pääsyn Kertšinsalmen kautta Asovanmerelle. Asiasta ilmoitti Ukrainan merivoimien komentaja, amiraali Ihor Vorontšenko Odessassa.

Asovanmeri on Mustanmeren lahti Krimin niemimaan itäpuolella.

– Sota-alustemme miehistöt ovat taisteluvalmiudessa ja varautuneita [Venäjän] mahdolliseen maihinnousuun, amiraali Vorontšenko totesi aiemmin Radio Svobodan uutisen mukaan.

Kysyttäessä, onko Ukrainan laivasto valmis käyttämään aseellista voimaa, Vorontšenko sanoi kaikkien kansainvälisen merioikeuden sallimien keinojen olevan ehdottomasti käytettävissä.

Venäjä sulki aiemmin Kertšinsalmen väylän ajattamalla suuren rahtialuksen poikittain Krimin ja mantereen välisen sillan alle.

Amiraali Vorontšenko luonnehti tilannetta Asovanmerellä vaikeaksi ja jännittyneeksi.

– He [venäläiset] toimivat samaan tapaan kuin Danužlovin lahdella Krimillä 2014, jolloin he upottivat omia aluksiaan ja estivät siten meidän alustemme pääsyn sinne, hän sanoi.

Kertšinsalmen tuntumassa operoivat venäläisalukset kuuluivat Vorontšenkon mukaan Venäjän Mustanmeren laivastolle ja turvallisuuspalvelu FSB:n merivartiostolle.

Niiden lisäksi Kertšinsalmella oli tuolloin toiminut kaksi venäläistä Kamov Ka-52 -taisteluhelikopteria.

Venäjä on omissa lausunnoissaan perustellut aggressiivisia toimiaan Ukrainan laivaston väitetyllä provokaatiolla.

Jännitteet kasvaneet kuukausien ajan

Ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti lokakuussa Venäjän estävän Ukrainan ja Naton yhteisten laivastoharjoitusten järjestämisen Asovanmerellä. Lavrovin mukaan minkäänlaisten sotaharjoitusten toimeenpano Asovanmerellä tai sen ympäristössä ei tule kysymykseen ilman Kremlin lupaa.

Sotilaalliset jännitteet Asovanmeren ympäristössä ovat kasvaneet jo useiden kuukausien ajan Venäjän alettua vaikeuttaa kauppa-alusten liikennöintiä Kertšinsalmen kautta Mariupoliin ja muihin ukrainalaisiin satamiin. Myös ukrainalaisten kalastusalusten toimintaa Asovanmerellä on systemaattisesti häiritty.

Ukrainan valtiojohdon mukaan Venäjä tähtää vuonna 2014 tapahtuneen Krimin valtauksen jälkeen nyt myös Asovanmeren haltuunottoon.

– Kun Venäjä oli ensin rakentanut laittomasti sillan yli Kertšinsalmen, se alkoi systemaattisesti häiritä ukrainalaisten ja ulkomaisten alusten vapaata merenkulkua salmen läpi, presidentti Petro Poroshenko sanoi YK:n yleiskokouksessa syyskuun lopulla.

LUE MYÖS:
Ukrainan laivasto hälytystilassa – Venäjä lähettänyt sota-aluksia
Carl Bildt: Sota ei ratkea äänestämällä – Vladimir Putin haluaa hajottaa Ukrainan
Uusi uskomaton propagandafilmi: Romantiikkaa Krimin sillalla

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt