Videonjakosovellus TikTok on noussut julkiseen keskustekuun siihen liittyvien tietoturvakysymysten vuoksi. LEHTIKUVA / AFP Manjunath Kiran

TikTokista valtakamppailun kohde – ”EU:n otettava kantaa”

Kyberturvan asiantuntijan mukaan some-saitti on palanen globaalissa teknologiataistelussa.

Euroopan unionin pitäisi herätä ja osallistua omilla ratkaisuillaan globaaliin teknologiakamppailuun, joka on osa laajempaa Yhdysvaltojen ja Kiinan valtataistelua politiikasta, taloudesta, turvallisuudesta ja maailmanherruudesta, arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll.

– Odottaisin EU:lta kyllä jonkinlaista kantaa näihin asioihin. Nyt sellaista ei ole vielä kuulunut, Limnéll sanoo Verkkouutisille.

Suomessakin suursuosion kerännyt mobiilisovellus TikTok on noussut julkiseen keskustekuun siihen liittyvien tietoturvakysymysten vuoksi.

Limnéll korostaa, että TikTok on vain yksi sovellus ja esimerkki tässä kokonaisuudessa. Muun muassa kiinalaisen telejätti Huawein asemasta Euroopassa tai hakukoneyhtiö Googlen toiminnasta Kiinassa on keskusteltu paljon.

– TikTok on yksi palanen kiihtyvässä globaalissa teknologiakamppailussa, ja TikTokista tällä hetkellä tullut tämän kamppailun leimahduspiste, Limnéll toteaa.

Tämä on vaikuttanut monien maiden, kuten Intian, poliittisiin linjauksiin kieltää tai rajoittaa TikTokin käyttöä. Vastaavasti Yhdysvaltojen ja Australian virkamiehet ovat vaatineet sovelluksen kieltoa huolissaan siitä, että Kiinan hallitus voi käyttää TikTokin käyttäjätietoja, koska sovelluksen omistaa Pekingissä toimiva teknologiayritys ByteDance Ltd.

TikTok on pyrkinyt etääntymään omistajastaan, mutta globaali epäluulo yhteyksistä Kiinan valtioon ja valtion vaikutusmahdollisuuksiin erityisesti datan hyödyntämisessä on kasvanut.

Eurooppalaiset sovellukset

Limnéllin mukaan tällä hetkellä ollaan luomassa uutta maailmanjärjestystä, johon teknologian hallitseminen ja datan omistaminen liittyvät vahvasti. EU:n pitäisi ryhdistäytyä teknologiakilvassa ja osallistua siihen omilla sovelluksillaan.

– Kyse on siitä, miten EU pystyy ja haluaa olla mukana tässä kilpailussa ja minkälaisia omia ratkaisuja se kykenee itsenäisesti tuottamaan ja siten vaikuttamaan EU:n tavoitteeseen edistää sääntöpohjaista maailmanjärjestystä, Limnéll sanoo

– Kun puhutaan teknologian tulevaisuudesta ja erilaisista sovelluksista, keskeinen kysymys on, minkälaisen arvopohjan päälle Eurooppa haluaa asemansa rakentaa ja millaisia linjauksia se tekee esimerkiksi 5G-verkkoja tai TikTokia koskevissa asioissa.

Limnéllin mielestä Euroopan pitäisi miettiä, miten ihmisten älypuhelimiin saataisiin enemmän eurooppalaisia sovelluksia. Yhtenä kilpailuvalttina voisi olla läpinäkyvyys ja käyttäjädatan oikea hallinta.

– Kun yhä useampi maa näyttää olevan pohtimassa TikTokin käytön rajoittamista, voi Euroopasta tulla TikTokin keskeinen markkina-alue, ja osittain myös siksi että EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) osaltaan suojaa paremmin eurooppalaisten käyttäjien tietoja toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Intiassa.

Hänen mukaansa myös Suomen tulevaisuuden kilpailukyvyn avain on teknologian kehityksessä.

– Luotettavuus, läpinäkyvyys ja osaaminen ovat asioita, joiden avulla Suomi pystyy menestymään rajallisilla resursseilla kovenevassa globaalissa teknologiakilvassa.

– Peräänkuulutan vahvaa poliittista kiinnostusta ja sitoutuneisuutta siihen, millä tavalla suomalaista teknologiateollisuutta ja -osaamista tuetaan ja viedään brändillisesti eteenpäin.

Limnéll korostaa, että teknologian kiihtyvä kehitys ja siihen liittyvä valtapolitiikka ovat avainkysymyksiä sen suhteen, miten Euroopan asema jatkossa määrittyy globaalilla tasolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt