Tiina Elovaara. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Tiina Elovaara avaa PS:n hajoamista: Pääministeri ei valehdellut

Sinisten kansanedustajan mukaan suunnitelmaa puolueen hajoamisesta ei ollut ennen puoluekokousta.

Sinisten Tiina Elovaara vastaa blogissaan Iltalehdessä torstaina esitettyihin väitteisiin perussuomalaisten hajoamisesta.

– Puoluekokouksen ratkaisevien valintojen jälkeen nykyiset Siniset keskustelivat keskenään, neuvottelivat hallituskumppanien kanssa ja valtiosihteeri (Samuli) Virtanen kävi pääministerin luona sunnuntaina. Se että hän vältti mediahuomiota, tilanteen ollessa vakavin mahdollinen ja tietovuoto kansanedustajien siirtymisestä liian suuri, ei ole rikos. Peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen, Elovaara kirjoittaa.

Iltalehden jutussa kerrotaan nimettömiin lähteisiin viitaten, että perussuomalaisten entisen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin (st) valtiosihteeri Virtanen kävi Kesärannassa sunnuntaina 11. kesäkuuta perussuomalaisten puoluekokouksen ollessa vielä käynnissä ja että vierailu haluttiin pitää salassa. Tämän vuoksi Virtasen kerrotaan poistuneen paikalta auton takatilassa. Iltalehden mukaan Virtasella oli Kesärannassa käydessään tiedossa lista niistä kansanedustajista, jotka olisivat lähdössä puolueesta ja pyrkisivät pysymään hallituksessa.

Jutussa vierailu ja sen ajankohta liitetään kysymykseen siitä, puhuiko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totta kertoessaan eduskunnan kyselytunnilla 19. kesäkuuta, ettei hallituksella ollut etukäteen suunnitelmaa perussuomalaisten hajoamisen varalle. Sipilä totesi kuulleensa puoluekokoussunnuntaina ”jotakin mietintää asiasta”. Toimittaja Lauri Nurmi arvioi perussuomalaisten hajoamisesta kirjoittamassaan kirjassa, ettei Sipilä puhunut kyselytunnilla totta.

Sinisten Tiina Elovaaran mukaan Samuli Virtasen vierailuun liittyvät tiedot eivät tarkoita, että hajoamisen varalle olisi ollut valmis suunnitelma ennen puoluekokousta.

– Media pidettiin ulkopuolella jotta Suomen hallituksen osapuoli, hajonneen puolueen kansanedustajien enemmistö, saattoi käydä rauhassa taistelun omien arvojensa ja olemassaolonsa puolesta sekä estää hallituksen kaatumisen. Tämä on kunniateko, taitavaa politiikkaa oikeiden asioiden puolesta, Elovaara sanoo.

Hän toteaa, ettei hyväksy mustamaalausta, jota nyt hänen mielestään harrastetaan.

– Pääministeri ei ole valehdellut. Mikään ei ollut varmaa ennen kuin kansanedustajien nimet olivat paperissa tiistaina 13. kesäkuuta. Siihen saakka pääministeri on varautunut uusiin mahdollisiin hallitusneuvotteluihin. Keskusteluja meidän suuntaan sunnuntain ja tiistain välillä oli käytävä. Ihan pääministerin virankin puolesta ja koska olimme paras mahdollinen vaihtoehto, Elovaara selvittää.

Hän korostaa, ettei suunnitelmaa ollut valmiina ja että niitä tehtiin sen jälkeen, kun kokouksen henkilövalunnat olivat selvät.

– Ratkaisut syntyivät lauantain ja maanantai-illan välisenä aikana ja ne olivat meidän omia. Niitä ei tiennyt etukäteen meistä kukaan. Ne syntyivät puoluekokousviikonloppuna. Todellinen elämä on repaleisempaa ja suunnittelemattomampaa kuin ulkokehälle jääneiden toimittajien fantasiat.

– Jos totuutta etsitään, kannattaa jossain vaiheessa kysyä myös asianomaisilta. Ilmainen vinkki Lauri Nurmelle ja iltapäivälehtien ihastuttaville toimittajille, Elovaara sanoo.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt