Palvelujen kokonaisvienti Aasiaan kasvoi heinä-syyskuussa vuodentakaisesta 30 prosenttia. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tietotekniikan palvelujen vienti kasvoi rajusti

Viennin kaksinkertaistuminen ICT-palveluissa tempaisi koko palveluviennin hulppeaan kasvuun.

Tietotekniikkapalvelut eli niin sanotut ICT-palvelut vetivät Tilastokeskuksen mukaan koko palveluviennin heinä-syyskuussa 17 prosentin kasvuun vuodentakaisesta.

ICT-palvelujen vienti kaksinkertaistui noin kolmeen miljardiin euroon, minkä ansiosta koko palveluvienti kasvoi yli miljardilla 7,9 miljardiin euroon. Ilman ICT-palveluja palveluvienti olisi laskenut vuodentakaisesta. Erityisesti vähenivät henkisistä omaisuustuotteista saadut maksut ja muu liike-elämän palveluvienti.

Puolet palveluviennistä suuntautuu EU-alueelle, ja koko Euroopan osuus palveluviennistä on kaksi kolmasosaa. Vienti Aasiaan kuitenkin kasvoi heinä-syyskuussa vuodentakaisesta 30 prosenttia, ja sen osuus nousi jo 22 prosenttiin.

Palveluviennin reilun miljardin euron kasvusta vain vajaa puolet syntyi Euroopan viennin kasvusta, kun taas reilu kolmannes selittyi Aasian viennin kasvulla. Esimerkiksi vienti Kiinaan kasvoi heinä-syyskuussa vajaan 170 miljoonaa euroa eli 42 prosenttia vuodentakaisesta.

Palveluiden vienti Ruotsiin laski seitsemän prosenttia viimevuotisesta, ja tuonti Ruotsista laski 15 prosenttia. Sen sijaan Britanniaan palveluiden vienti kasvoi 21 prosenttia.

Tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettu vienti kasvoi heinä-syyskuussa viisi prosenttia ja tuonti yhden prosentin vuodentakaisesta.

Tavaravienti pysyi viime vuoden tasolla 15,4 miljardissa eurossa, mutta tavaroiden tuonti laski 15,5 miljardiin euroon. Palveluvienti kasvoi 17 prosenttia 7,9 miljardiin euroon ja palvelutuonti 7 prosenttia 7,6 miljardiin euroon. Tavaroiden ja palveluiden tase oli 0,2 miljardia euroa ylijäämäinen.

Vaihtotase oli heinä-syyskuussa 0,8 miljardia euroa ylijäämäinen. Vaihtotaseen alaeristä ensitulon tili oli 1,2 miljardia euroa ylijäämäinen ja tulojen uudelleenjaon tili 0,6 miljardia euroa alijäämäinen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt