Verkkouutiset

Tietosuojavaltuutetulle huutia – ”Valvotteko poliisin toiminnan lainmukaisuutta ollenkaan?”

Electronic Frontier Finland ry kummeksuu, ettei tietosuojavaltuutetun toimisto tunne lakia henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lain 45§ 6 momentin mukaan kansalainen voi pyytää tietosuojavaltuutettua tarkastamaan poliisien salaiset rekisterit kansalaisen puolesta. Electronic Frontier Finland ry (Effi) on tehnyt pyynnön esittämistä varten verkkopalvelun, jota on käyttänyt jo yli 1000 kansalaista.

Tietosuojavaltuutettu kertoo tiedotteessaan, että viranomaisen toimistoon on tullut vireille sähköpostitse lähetettyjä tarkastuspyyntöjä poliisien henkilörekistereihin. Tietosuojavaltuutetun toimisto kiinnittää huomiota siihen, että rekisteröidyn käyttäessä tarkastusoikeutta poliisin rekistereihin, tätä tarkoittava pyyntö on esitettävä henkilökohtaisesti poliisin toimipaikassa.

– On varsin outoa, että tietosuojavaltuutettu viittaa tiedotteessaan väärään pykälään. Lain 44§ koskee kansalaisten omaa tarkastamista, nyt tehdyt pyynnöt salaisten rekisterien tarkastamiseksi taas perustuvat lain 45§:ään. 45§ ei edellytä henkilökohtaista pyynnön jättämistä, toisin kuin 44§, Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen kritisoi.

– Kyynisempi henkilö voisi kysyä, yritetäänkö tässä nyt estää kansalaisilta helppo mahdollisuus pyytää tarkastamisen toimittamista.

Effin toinen varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen toteaa kärjistäen, että poliisin toimintaa koskeva tarkastuspyyntö lähtökohtaisesti tarkoittaa, että poliisiin ei kyseessä olevassa asiassa pidä luottaa.

– Jos poliisi automaattisesti oletetaan luotettavaksi, poliisin toiminnan valvonnalla ei ole merkitystä. Siten tietosuojavaltuutetun kehotus jättää tarkastuspyynnöt poliisille on peräti outo, koska sehän antaa poliisille teoreettisen mahdollisuuden juuri kysyttyjen tietojen hävittämiseen tai piilottamiseen ennen kuin tietosuojavaltuutettu pääsee niitä edes tutkimaan. Onko tietosuojavaltuutettu kokonaan luopunut yrittämästäkään oikeasti valvoa poliisin toiminnan lainmukaisuutta, Tarvainen kysyy.

Effi muistuttaa, että eilen julkisuuteen tulleiden tietojen valossa poliisin rekisterissä on edelleen perusteettomasti tietoja tuhansista kansalaisista. Ilman todellista mahdollisuutta tarkastamispyynnön tekemiseen tilannetta ei tulla korjaamaan.

– Voidaan myös kysyä, miksei nyt Effin toteuttamaa palvelua ole jo toteutettu sähköisesti viranomaisten toimesta. Tällaisten asioiden ei tulisi olla kansalaisjärjestöjen vastuulla, Oksanen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)