X
SULJE MAINOS
Risto Isomäki. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tietokirjailija: Yhtiövetoiset ilmastotoimet vahvistavat oikeistopopulismia

Risto Isomäki arvioi Demokraatissa, että ilman uusia valtionyhtiöitä ilmastoimet jäävät tehottomiksi.

Tietokirjailija Risto Isomäki sanoo, että on vaarallista, jos ilmastonmuutosta torjutaan siten, että ihmisten menot kasvavat. Hän myös arvioi, että jos ilmastonmuutoksen torjunta jätetään liian vahvasti yksityisten yritysten varaan, oikeistopopulismi vahvistuu.

– Polarisoituneessa tilanteessa on vaarallista, jos ilmastonmuutosta joudutaan torjumaan pääsääntöisesti keinoilla, jotka kasvattavat ihmisten menoja, eivätkä pienennä niitä. Liian yhtiövetoiseen ilmastopolitiikkaan on sisäänrakennettu tärkeä oikeistopopulistisia liikkeitä vahvistava mekanismi, Isomäki kirjoittaa Demokraatissa.

Hänen mukaansa esimerkiksi taloja kannattaisi eristää piioksidiaerogeeliä sisältävillä maaleilla, laasteilla, massoilla tai levyillä, koska se vähentäisi päästöjä ja tekisi asumisesta halvempaa. Rakennusyhtiöt eivät kuitenkaan halua tehdä tätä, koska alalla toimivien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto putoaisi, hän laskee.

Ratkaisuksi Isomäki tarjoaa uusia valtionyhtiöitä.

– Alkaa näyttää siltä, että ilmastokaaoksen torjuminen edellyttää myös valtion vahvistamista. — Silloin, kun yksityiset yritykset eivät kerta kaikkiaan näytä pääsevän liikkeelle jonkun ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta erityisen keskeisen uuden avaintekniikan tuottamisessa, valtion pitää pystyä parempaan.

Risto Isomäki on julkaissut useita tieto- ja tieteiskirjoja, joista monet käsittelevät ilmastonmuutosta. Hän on toiminut myös useissa kansalaisjärjestöissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt