X
SULJE MAINOS

Tieteentekijät painaisi jarrua taas uudelle yliopistoremontille

Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalaisen mielestä jälleen uusi yliopistoremontti kaipaisi jatkoharkintaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti maanantaina kansainvälisen asiantuntijaryhmän selvityksen suomalaisen korkeakoulujärjestelmän kehittämisestä.

Petri Koikkalainen katsoo, että raportin johtopäätösten pohjalta ei kannata ryhtyä säätämään kokonaan uusiksi vielä melko tuoreita yliopisto- ja ammattikorkeakoululakeja.

– Nykyinenkin lainsäädäntö tekee mahdolliseksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen nykyistä laajemman yhteistyön, hän toteaa.

Koikkalaisen mielestä korkeakoulujärjestelmämme ns. duaalimallin mahdollinen remontti edellyttää vielä jatkoselvittelyä.

– Raportin esimerkkimaiden (Tanska, Irlanti, Hollanti ja Sveitsi) korkeakoulujärjestelmät edustavat eri muunnelmina sitä, mitä meillä nimitetään ”duaalimalliksi”. Raportti tuo hyvin esiin mallien kansallisten mallien erilaisuuden ja niiden, vahvuuksia ja heikkouksia. Toisin kuin joskus väitetään, ei ole olemassa mitään yhtä ”eurooppalaista mallia”, hän huomauttaa.

Koikkalainen toteaa myös, että raportissa on kaksi osiota, jotka ovat keskenään osin ristiriitaisia. Technopoliksen osuus näyttää puoltavan resurssien keskittämistä ja synergiaa. Toisaalta kansainvälinen arviointipaneeli kiinnittää huomiota siihen, että suuret tai keskitetyt yksiköt eivät myöskään ole automaattisesti parempia.

– Pelkkä leikkaaminen ei johda erikoistumiseen tai profiloitumiseen, Koikkalainen painotti.

– Kansainväliset huippuyliopistot, esim. Harvard, Princeton, MIT, Oxford jne. ovat opiskelijamäärältään tyypillisesti noin Tampereen, Turun, Jyväskylän tai Oulun yliopistoja vastaavia, opettajia ja rahaa on toki moninkertaisesti, Koikkalainen muistuttaa.

Lue myös: Matka koulun penkiltä työelämään kestää Suomessa liikaa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt