Verkkouutiset

Tiedusteluraportti paljastaa metodit: Näin Venäjä värvää ja vakoilee naapurissa

Viron suojelupoliisin mukaan Venäjän tiedustelutoiminta Viroa vastaan on kiihtynyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kremlin toiminta muodostaa suurimman uhkan Viron kansalliselle turvallisuudelle, Viron suojelupoliisin (Kaitsepolitseiamet) Kapon vuosiraportissa todetaan.

Tästä löytyvässä raportissa kerrotaan muun muassa Venäjän viime vuoden aikana Viroon kohdistamista vaikuttamis- ja vakoiluoperaatioista.

Viime vuotta kuvataan Viron vastavakoilulle kiireiseksi.

– Venäjän federaation läntisen sotilaspiirin Zapad-pääsotaharjoitus, Viron kunnallisvaalit ja Viron EU-neuvoston puheenjohtajuuteen liittyvät tapahtumat muodostivat poikkeuksellisen toimintaympräistön, johon liittyviä turvallisuusriskejä ei voi aliarvioida, raportissa todetaan.

Viron puolustusvoimien kevätharjoitukseen saapui myös ennätysmäärä liittolaismaiden sotilaita. Lisäksi maahan siirrettiin Varsovan Nato-huippukokouksessa sovitusti liittolaisten taisteluosastoja muun muassa Britanniasta ja Ranskasta.

Naton joukot houkuttelivat raportin mukaan ”vihamielisten valtioiden tiedustelupalveluja”.

– Erityisesti Venäjän tiedustelu on ilmaissut tällaista kiinnostusta erittäin aggressiivisesti.

Kohteina puolustus ja infrastruktuuri

Kapo kertoo Venäjän tiedustelun värvänneen Virossa korvattavissa olevia matalan tason agentteja. Mediassa tällaisia toimijoita kutsutaan joskus ”turistiluokan agenteiksi”.

Viron turvallisuuspalvelun mukaan erityisesti rajan ylittävässä toiminnassa mukana olevat ja kaksoiskansalaiset ovat alttiita Venäjän tiedustelun operaatioille.

– Heitä on helppo värvätä, pakottaa yhteistyöhön ja kiistää, jos he jäävät kiinni.

Venäjän tiedustelun kerrotaan ottavan kohteikseen muun muassa pikkurikoksista kiinni jääneitä henkilöitä. Usein kohteina ovat myös nuoret. Kapon mukaan Venäjän tiedustelu käyttää samalla myös koulutettuja ammattiagentteja Virossa.

Venäjän tiedustelun kohteena eivät niinkään ole arkaluontoiset valtiolliset salaisuudet vaan ”sisäiset ja henkilökohtaiset tiedot”.

– Niitä käytetään tiedusteluoperaatioiden suunnitteluun ja lähteinä analyyseihin. Käsitys siitä, että tiedustelupalveluja kiinnostavat vain valtion salaisuudet ei pidä enää paikkaansa.

Virolaistiedot heijastelevat Liettuan turvallisuuspalvelun hiljattain omassa raportissaan kertaamia Venäjän toimintatapoja.

Verkkouutiset kertoi liettualaisraportista tässä. Sen mukaan Venäjän strategisena tavoitteena on ”muuttaa globaalia voimatasapainoa ja dominoida aluetta, jonka se katsoo kuuluvan intressipiiriinsä, kuten Baltiaa”.

Viimeisen vuoden aikana Venäjän tiedustelu on keskittynyt raportin mukaan Liettuassa strategisen tiedon keräämiseen kaikilta maan politiikan osa-alueilta.

Venäjän tiedustelun kerrotaan  ottaneen kohteekseen maassa vierailevia tai siellä työskenteleviä liettualaisia liikemiehiä, diplomaatteja ja viranomaisia. Toiminnassa käytetään kiristystä ja provokaatioita. Erityisessä vaarassa ovat henkilöt, joilla on jotain salattavaa, jota voidaan käyttää heitä vastaan.

Venäjän tiedustelu hyödyntää liettualaisten mukaan myös vanhoja neuvostoaikaisia arkistotietoja KGB:n kanssa yhteistyötä tehneistä liettualaisista.

”Venäjän tiedustelu etsii ja yrittää saattaa huonoon valoon KGB:n kanssa ennen salaa yhteistyötä tehneitä henkilöitä, jotka eivät ole kertoneet asiaa julki, jotka ovat nykyisin valtion viroissa Liettuassa ja joilla on Venäjän tiedustelua kiinnostavaa tietoa ja jotka voivat vaikuttaa päätöksentekoon”, raportissa kerrotaan.

Liettuan turvallisuuspalvelujen mukaan Venäjä pyrkii keräämään Liettuan puolustukseen liittyviä tietoja, jotka eivät ole julkisia, mutta eivät myöskään varsinaisesti salaisia. Tietoa etsitään esimerkiksi tärkeistä infrastruktuurikohteista ja maanpuolustuksen kannalta keskeisistä henkilöistä.

Tietoa on kerätty värväämällä Venäjän palvelukseen Liettuan kansalaisia, joilla ei ole pääsyä salaisiin tietoihin, mutta joilla on mahdollisuudet kerätä tarvittavia tietoja.

Liettualaisten mukaan on liki varmaa, että agentteja värvätään näillä tavoilla kaikissa Venäjän rajalla olevissa Euroopan valtioissa.

Ensimmäinen GRU-agentti

Viron Kapon raportissa kerrotaan avoimesti kiinni jääneistä Venäjän agenteista, jotka ovat saaneet rikostuomion toiminnastaan. Virossa pidätettiin myös viime vuonna ensi kertaa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentti.

Kyseessä oli Artjom Zintshenko -niminen Venäjän kansalainen, jolla oli oleskelulupa Virossa. Hän sai viime vuoden toukokuussa viiden vuoden vankilatuomion valtion vastaisesta toiminnasta.

Kapon mukaan Zintshenko oli värvätty GRU:n palvelukseen vuonna 2009. Hän oli kerännyt venäläisille tietoja Viron puolustuksesta ja julkisista palveluista vuodesta 2013 alkaen.

– Kuten Kapon aiemmin paljastamien ja tuomion saaneiden (Venäjän turvallisuuspalvelu) FSB:n agenttien kohdalla, kuului hänen tehtäviinsä Virossa toimivien Nato-liittolaisten joukkojen tarkkailu.

Zintshenko välitti tietojaan GRU:lle erilaisilla viestintätavoilla ja kävi myös tapaamisissa Pietarissa.

Kiinni jäänyt GRU:n agentti vaihdettiin helmikuussa 2018 Venäjän kiinni ottamaan virolaiseen liikemieheen, joka oli tuomittu Venäjällä vakoilusta.

Kapo kertoo raportissaan muistakin vuonna 2017 kiinni jääneistä GRU:lle ja FSB:lle vakoilleista henkilöistä. Heidän kohteinaan oli muun muassa valtion turvallisuuteen ja rajavalvontaan sekä Kapon toimintaan liittyvien tietojen hankinta.

– GRU:n tiedustelutoiminta Viroa vastaan on kiihtynyt viime vuosina.

Zapad

Venäjän suuri Zapad-sotaharjoitus nosti vakoilun riskiä Virossa. Kapon mukaan nyrkkisääntönä on, että Venäjän Natoa vastaan kohdistuviin harjoituksiin liittyy erilaista aggressiivista tiedustelutoimintaa.

Raportin mukaan tiedustelu Zapadin aikana kohdistui Viron sijaan pääosin Liettuaan ja Puolaan.

– Havaitsimme enemmän tapauksia liittolaisia vastaan, mutta tiedustelun aktiivisuus oli verrattavissa aiempiin vuosiin.

Venäjän propagandakoneisto on viron suojelupoliisin mukaan oppinut uutta. Mitään yllättävää tällä saralla ei kuitenkaan havaittu.

– Pääteemat olivat sotaharjoitusten pelosta vitsailu, Yhdysvaltojen ja Naton syyttäminen tästä (pelonlietsonnasta) sekä valeuutisten tuottaminen russofobiasta.

Kapon raportin mukaan provokaatiot ovat olennainen osa venäläisharjoituksia. Kapo kuvaa helmikuun 23. päivän tapahtumia klassiseksi esimerkiksi venäläisestä provokaatiosta

Tuolloin Venäjä juhlisti Neuvosto-armeijan merkkipäivää tuomalla sotakalustoa Ivangorodiin Viron vastaiselle rajalleen.

– Oli tekosyynä sitten paraati tai liittolaismaiden joukkojen liikkeet Narvassa, ei tällaisia voimannäytteitä ja provokatiivista aseiden heiluttelua Viron suuntaan ole tapahtunut aiemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)