Verkkouutiset

Tiedustelun päällikkö SK:lle: Kaikki eivät halua ymmärtää tiedustelulakien sisältöä

Harri Ohra-Ahon mukaan sotilastiedustelu voisi elää ilman perustuslakimuutosta, siviilipuolella sitä kuitenkin tarvitaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mikäli eduskunnasta ei löydy riittävää tukea perustuslain kiireelliselle muutokselle, tulisi tiedustelulaeista hyväksyä kaikki se, mikä ei vaadi muutosta, kenraalimajuri Harri Ohra-Aho ehdottaa Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Ohra-Ahon mukaan sotilastiedustelussa voitaisiin pärjätä ilman perustuslain muutosta. Hän muistuttaa, että sotilastiedustelussa kohteina ovat vieraiden valtioden toimijoiden kaltaiset tahot, jotka eivät nauti Suomen perustuslain suojaa.

Siviilipuolella, eli suojelupoliisin kohteiden kanssa, tilanne on Ohra-Ahon mukaan toinen. Terrorismiin ja rajat ylittävään rikollisuuteen keskittyvän Supon kohteet ovat tyypillisesti yksityisiä ihmisiä, joita perustuslaki suojaa.

Eduskunnassa tiistaina käsitellyt tiedustelulait edellyttävät perustuslain muuttamista luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa koskevan pykälän osalta.

Hallitus esittää, että tiedustelulait hyväksyttäisin kiireellisenä. Tämä mikä edellyttäisi viiden kuudesosan enemmistöä eli 167 kansanedustajan tukea. SDP:llä on 35 kansanedustajaa, eli eduskuntaryhmän kanta käytännössä ratkaisee, voidaanko lait hyväksyä yhden eduskunnan aikana.

Harri Ohra-Aho puoltaa tiedustelulakien saamista voimaan nopeasti. Hän huomauttaa, ettei Suomi ole mukana esimerkiksi Ruotsin, Tanskan ja Norjan tiedustelun tiedonvaihtoringissä. Näissä maissa tiedustelupalveluilla on jo sellaiset oikeudet, joista Suomessa vasta säädetään.

– Tämä on harvinaisen huolellisesti valmisteltu lakipaketti. Minusta todistustaakka on heillä, jotka väittävät, ettei kiirehtimisestä ole hyötyä.

Ohra-Ahon mukaan nykyinen eduskunta on hyvin perillä tiedusteluasiasta.

Ei kyttäystä

Tiedustelulakien ympärillä vellovassa julkisessa keskustelussa on keskitytty erityisesti yksityisyyden suojaan ja tietoliikennetiedusteluun. Moni on huolissaan niin kutsutusta massavalvonnasta ja viranomaisten väärinkäytöksistä. Harri Ohra-Aho toppuutteelee huolia kyttäyksestä.

– Puolustusvoimien tehtävä on turvata suomalaisten perusoikeudet. Olisi skitsofreenista, jos sotilastiedustelu pyrkisi heikentämään niitä.

Tiedustelupäällikkö myöntää, että häntä häiritsee, kun lakien tiimoilta esitetään yhä samoja kysymyksiä kuin neljä vuotta sitten.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)